Zamanı boşa harcamakta üstümüze yoktur ama, kısacık bir zaman için bazen koca ömür feda etmekten geri durmayız.

Türk halkının ve dahi Ortadoğu halklarının en değer verdiği olgudur zaman. Çok kıymetlidir! Zamana verilen önemin kıymetini en küçüğünden, en büyüğüne bütün Ortadoğulular bilir. Türkiye’de dahil. “E efendim Türkiye Avrupa’dadır...” yok annem biz bildiğin Ortadoğulu bir halkız. Bu da ayıp değil. Konumuza dönelim. Zaman.

Bütün Ortadoğulular gibi trafikte çok değil sadece 90 saniye duraklama yaşadığımızda basarız kornaya. Olmadık küfürleri ederiz. E haklıyız çünkü zaman bizim için çok kıymetli!
 

Yine trafikte birisi önümüzde aracı ile yavaş gidiyor ise ya da bizden sadece 20 saniye önce dönüş yaptı ise arabadan iner, ağzımıza geleni sayarız. Varsa silahımız sıkmaktan geri durmayız. Öyle ya 20 saniyemiz heba olmuştur. Kıymetli zamanımız kaybolmuştur!

Nöbetçi eczanede ilaç için kuyruk beklerken, nöbetçi eczacıya hızlı olması için talimatlar yağdırır, bazen de ağzını burnunu kırarız. Neden? Zaman. Ne kadar kıymetli madendir!

Hastanede sıra beklerken, bizden önceki hastanın muayenesi biraz uzadığında, önce otomasyon görevlisine, sonra hemşireye ve en sonunda doktora saldırmaktan geri durmayız. Bazen de belimizdeki silaha davranıp basarız tetiğe. Sonra ... Sonrası malum. Öyle ya zaman çok kıymetlidir. Hastanede kaybettiğini düşündüğü 15 dakikada belki de dünyayı kurtaracaktır!

Markette yaptığı alışverişi ödemek için sıra beklerken çok bilmiş bir eda ise sesleniriz “Başka çalışan yok muuu?” sonra sıradaki bir iki kişinin gazı ile dalarız oradaki asgari ücretli market çalışanına. Öyle ya! oradan aldığın gıdaları yetiştirmen gereken ve onları bekleyen bir sürü fakir aile vardır!

Zamana dair yüzlerce örnekleme yapmak mümkün. Haklıyızdır. Zaman bizimdir ve bir başkasının onu almasını asla istemeyiz. Zamanımızı çalan kimseye ya da kuruma yapacağımız eylem sonrasında bol bol zaman geçireceğimiz hatta zaman öldüreceğimiz dönemler olacaktır. Örneğin cezaevinde. Bol bol zamanın olur. Dilediğin gibi kullanırsın. Al  zaman. Hem de ücretsiz.

Zamanımız kıymetlidir. Ama oturup Survivor izlerken aynı özeni göstermeyiz. Ya da hayatımız boyunca bir kez bile tadına bakamayacağımız yemekleri yapan yarışmacıları izlerken harcadığımız zamanın ömrümüzden gittiğini hiç hesap etmek aklımıza gelmez. Ya da buna benzer bir çok televizyon, sosyal medya , online oyun.. Örnekler uzar gider. Oysa daha aynı sabah trafik ışıkları neden 70 saniye diye yüz kere küfür etmişizdir. Hastanede doktora, eczanede eczacıya, markette kasiyere saldırmışızdır. Ne için? sadece bir dakika için.  

Zaman ömürden alır, hem de hiç çaktırmadan. Bazen seni katil eder, bazen de asri mezarlıkta toprak sahibi. Bilemezsin. Dünyanın en büyük nimetlerinden biri olan zaman, bazen bütün nimetleri elinizden alan bir sebep olabilir. Öyle ya biz Ortadoğu halkıyız. Zaman bizim için çok kıymetlidir. Çünkü bu coğrafyada neyin ne olacağını, neyin hangi zamanda başına geleceğini bilemezsin. Bildiğimiz tek şey vardır: Ne işe yaradığını çoğumuzun bilmediği zaman…

Kalın sağlıcakla.

Not: Zamandan bahsettik ya, birileri çıkıp bir dönem yayında olan Zaman Gazetesi’ne bağlarsa hiç şaşmam. Çünkü zaman o zaman..!