68 dil bilen ve her ay bir dil öğrenen dil bilgini Enis Tataroğlu, Osmaniye'deki buluşmada dil öğrenme yöntemlerini ve deneyimlerini paylaştı.

Dil öğrenme konusundaki sıra dışı başarısıyla dikkat çeken Gaziantep'in ünlü dil bilgini Enis Tataroğlu, Osmaniye Fakıuşağı’nda bulunan Taha Bey Çay ve Sanat Evi'nde dil meraklılarıyla buluştu. 68 dil bilmesi ve her ay bir dil öğrenmesiyle adından söz ettiren Tataroğlu, dil öğrenme serüvenini ve bu konudaki deneyimlerini paylaştı.

Enis Tataroğlu (1)

Tataroğlu'nun geliştirdiği özel dil öğrenme yöntemleri ve bir ayda bir dil öğrenme konusundaki iddiaları dikkat çekti. Tataroğlu ile gerçekleştirdiğimiz bu özel röportajda, dil öğrenme sürecinin inceliklerinden, Guinness Rekorlar Kitabı hedeflerine kadar pek çok konuya değinildi. Gazetemizin deneyimli muhabirlerinden Mustafa Düzenli ile yaptığı röportajda çok ilginç konulara değindi.

Sabır Gazetesi: Enis Bey, 68 dil biliyorsunuz ve her ay bir dil öğreniyorsunuz. Bu kadar dili nasıl öğrenmeyi başardınız? Dil öğrenmeye olan ilginiz nasıl başladı?

Enis Tataroğlu: Dil öğrenmeye olan ilgim küçük yaşlarda başladı. Gaziantep’teyken komşumuz bana Almanca bir masal kitabı hediye etmişti: "Parmak Kız." Bu kitabı anlamaya çalışmak benim dil öğrenmeye olan ilgimi ateşledi. İlk öğrendiğim dil Almanca oldu. Zamanla diğer dillere de yöneldim. Dil öğrenmek, bir kez başladığınızda bitmeyen bir serüven. Her yeni dil, yeni bir dünya gibi. Şu anda 68 dili aktif olarak kullanıyorum ve 8 dili daha öğrenme sürecindeyim. Hedefim 76 dili tamamlayarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek.

Enis Tataroğlu (4)

Sabır Gazetesi: Dil öğrenme serüveninizde en ilginç bulduğunuz dil hangisiydi?

Enis Tataroğlu: Şüphesiz en ilginç bulduğum dil Megrelce. Dünyada çok az kişinin konuştuğu bir dil ve böyle nadir diller her zaman ilgimi çekmiştir. Ayrıca Livonca ve Tatarca gibi diller de bana çok ilginç geldi. Her dilin kendine has bir kültürü, müziği, edebiyatı var ve bunları keşfetmek benim için büyük bir keyif.

Enis Tataroğlu (5)

Sabır Gazetesi: Peki bir dili sadece bir ayda öğrenmek gerçekten mümkün mü? Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Enis Tataroğlu: Evet, bir ayda bir dil öğrenmek mümkün. Bunun sırrı, öğrenmeye olan sevginiz ve disiplinli çalışmanız. Ben özellikle dil öğrenirken o dilin filmlerini izliyor, şarkılarını dinliyor ve kitaplarını okuyorum. Bu sayede dili hem daha eğlenceli hem de daha hızlı öğreniyorum. Dil öğrenmek bir süreç ve bu süreçte her gün biraz ilerlemek çok önemli. Bir dili sevdiğinizde, öğrenme süreci sizi zorlamıyor. Bugünkü buluşmamızda da bu yöntemlerden bahsettik ve dil öğrenmenin sevgiyle başladığını vurguladık.

Enis Tataroğlu (6)

Sabır Gazetesi: Kahramanmaraş depremleri sırasında Japon arama-kurtarma ekiplerine gönüllü tercümanlık yaptığınızı biliyoruz. Bu deneyim sizin için nasıldı?

Enis Tataroğlu: O dönemde Japon arama-kurtarma ekipleriyle çalışmak benim için çok anlamlı bir deneyimdi. Gönüllü olarak tercümanlık yaptım ve dil bilgimin bu şekilde insanlara yardımcı olmasını görmek beni çok mutlu etti. Japon ekipleriyle dil engelini aşarak hızlı bir iletişim sağladık ve bu, arama-kurtarma çalışmalarının daha etkili olmasına yardımcı oldu. Bu çalışmalarım nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "yılın öğretmeni" seçildim ve bu onur beni çok gururlandırdı. Bugünkü sohbette de dil bilmenin sadece kişisel gelişim için değil, topluma fayda sağlamak için de ne kadar önemli olduğunu anlattık.

Enis Tataroğlu (7)

Sabır Gazetesi: Guinness Rekorlar Kitabı'na girme hedefiniz var. Bu süreçte ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Enis Tataroğlu: Şu anda 68 dili aktif olarak konuşabiliyorum ve Johan Vandewalle'nin 35 dil bilme rekorunu çoktan aştım. Hedefim 76 dili tamamlayarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek. Bu süreçte her bir dilin kültürel derinliklerine iniyorum ve her bir dilin inceliklerini öğrenmeye çalışıyorum. Zorlu bir süreç ama aynı zamanda çok zevkli. Bugün Osmaniye'deki dil öğrenme meraklılarına da bu sürecin nasıl işlediğini anlattım ve onların sorularını yanıtladım.

Enis Tataroğlu (3)

Sabır Gazetesi: Bugün Osmaniye'de dil meraklılarıyla bir araya geldiniz. Buluşmada neler konuşuldu?

Enis Tataroğlu: Bugün Osmaniye’deki Taha Bey Çay ve Sanat Evi’nde dil öğrenmeye meraklı arkadaşlarla çok güzel sohbetler ettik. Dil öğrenme üzerine keyifli bir konuşma gerçekleştirdik ve bu sürecin nasıl daha kolay hale getirilebileceği üzerine tartıştık. Herkesin dil öğrenme yolculuğu farklıdır ama ortak nokta, öğrenmeye olan sevgi ve istektir. Sohbette, dil öğrenmenin çocukluk döneminde nasıl desteklenebileceğinden ve erişkin yaşlarda nasıl hızlandırılabileceğinden bahsettik. Katılımcılar bana birçok soru sordular ve ben de onları yanıtlamaktan büyük keyif aldım. Bugünkü buluşma gerçekten çok verimli geçti.

Enis Tataroğlu kimdir?

Enis Tataroğlu, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde İngilizce öğretmenliği yapan, dünya çapında tanınmış bir dil bilgini ve dil öğrenme meraklısıdır. 68 dil bilen ve her ay bir dil öğrenme iddiasıyla dikkat çeken Tataroğlu, aralarında Livonca, Megrelce ve Tatarca gibi nadir dillerin de bulunduğu birçok dili akıcı şekilde konuşmaktadır. Almanca "Parmak Kız" masal kitabından etkilenerek henüz çocuk yaşta dil öğrenmeye başlayan Tataroğlu, bu serüveni yaşam biçimine dönüştürmüştür.

Tataroğlu, sadece dil öğrenmekle kalmamış, aynı zamanda bu dilleri geliştirmek için tıp, müzik, sanat tarihi gibi farklı alanlarda da araştırmalar yapmıştır. Özellikle Kahramanmaraş depremleri sırasında Japon arama-kurtarma ekiplerine gönüllü tercümanlık yaparak topluma önemli katkılarda bulunmuş ve bu çalışmalarıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "Yılın Öğretmeni" seçilmiştir.

Guinness Rekorlar Kitabı'na girme hedefi bulunan Enis Tataroğlu, 35 dil bilen Johan Vandewalle'nin rekorunu geçerek 76 dili aktif olarak konuşmayı planlamaktadır. Öğrendiği dilleri şarkılar, kitaplar ve filmlerle geliştirdiğini söyleyen Tataroğlu, dil öğrenmenin herkes için mümkün olduğuna inanan ve bu konudaki yöntemlerini paylaşan bir öğretmen olarak bilinmektedir.

Enis Tataroğlu (2)-1