Tunç Soyer'in Osmaniye'deki unutulmaz yardımları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığından aday olmamasının üzüntüsüyle hatırlanıyor.

6 Şubat 2023’e günler kala o sabahın korkusunu halen iliklerimize kadar hissediyoruz. Osmaniye’de 1010 hemşerimizi toprağa verdiğimiz o karanlık günlerin acısı halen yüreklerimizde kazılmış mezarlar gibi duruyor. Ulusal medyanın bir kenara ittiği hatta yok sayıp unuttuğu Osmaniye gelen liste dışı yardımları saymazsak; en kadersiz illerden biriydi. Arada kalmışlık, arada bırakılmış, arada sırada hatırı sorulur olmak akıllara İbn-i Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözünü getiriyordu.

Sonrasında birçok ilçeden yardımlar gelmeye başladı. Kimileri geldi fotoğraflarını çektirdi. Acıklı müzikler eşliğinde kendi belediye sayfalarında seçmenlerine hoş gözükme telaşındaydılar, kimileri genel başkanın ağzından çıkacak “Aferin” sözüne takılıp kalmışlardı. Kimileri de gerçekten bir canı daha hayata tutundurma derdi ile gece gündüz, ara vermeden, köy, kasaba, mahalle demeden çalışıyordu. İşte bunlardan biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanı Tunç Soyer’di.

Bugün, o büyük felakete günler kala İzmir’den tekrar başkanlığa aday gösterilmediğini üzüntüyle öğrendim. Suçu büyüktü; En büyük suçu Kemal Kılıçdaroğlu’nun safında durmuş onu desteklemişti. Parti içinde bazı iltimas isteyenlere yok demiş, kapıyı göstermişti. İzmir içinde bazı rant çevrelerine yüz vermeyip saçma sapan projelere onay vermemişti. Çok suçluydu çook..

Tunç Soyer ile Osmaniye haricinde bir kez görüşme fırsatı buldum. Babası şöyleymiş, dedesi böyleymiş kısmı açıkçası beni bağlamıyor. Kimin oğlu olduğu noktasında çok eleştiri aldığı doğrudur. (Tunç Soyer’in babası Albay Nurettin Soyer  12 Eylül’ün askeri savcılarından biridir) Babasının hatalarından dolayı oğulları cezalandırsaydık açıkçası memleketin yarısı sanırım atadan, dededen gelen bazı suçlardan dolayı sakıncalı ilan edilirdi..!

Konumuza dönecek olursak. Soyer ile ilk karşılaşmamız çadır yeri mevzuunda olmuştu. Tunç Soyer ekibi çadır yeri arıyor ama ne hikmetse, ismi herkesçe bilinen bazı isimler boş arazinin CHP’li bir belediyeye verilmesine karşı çıkıyordu. Buna rağmen Soyer inadına çaba sarf etti. Çadırları kurdu. Boy boy poz vermek yerine çalışkan bir ekibi Osmaniye’de konuşlandırdı. Beldeleri gezdi. Zarar gören aileleri ziyaret etti. Eksiklikleri tespit etti. Projeler hazırladı. Dönemin CHP teşkilatı da şahittir ki, hiçbir şeye burun kıvırmadan “yok” demeden yerine getirdi. Bütün bu yardımları yaparken de kimseye “sen hangi partiye oy verdin/vereceksin?” Diye sormadı. Sorulmasına müsaade etmedi. Ekibinden olumsuz davranış sergilemeyi bırak “off” diyenleri bile hemen görevden aldı. Psikolog desteği sundu. Sağlık taramaları yaptırttı. Fıstık ve yan ürünleri ile ilgili çalışmalar yaptırttı. Fizibilite çalışmalarına imza attı. Bu ürünlerin Pazar payı ile ilgili İzmir ve çevre illerde alım yapacak yerleri sağladı. Ailesini depremde kaybeden üniversite öğrencilerine burs sağladı, İzmir’de üniversiteyi kazananlara barınma ve iaşe imkanı oluşturdu. Çadırı olmayanlara çadır ya da konteyner tedariki yaptı. Yerel bazı yöneticiler açıkçası Soyer’in bu çabalarından mutlu olmasalar da o elinden geleni yapmaya çalıştı. “Ben de artık Osmaniyeli sayılırım” diyerek aidiyetini gösterdi. Osmaniye’nin kadir kıymet bilen kesimleri Tunç Soyer’i çok sevdi. O da kimseyi ayırmadan Osmaniye halkını sevdi. Şovmen değildi. Ota b*ka fotoğraf çektirip hamasi nutuklar atmak yerine: insana, insan olduğu için değer veren bir yapı sergiledi.

Aradan bir yıl geçti. O büyük felakete günler kala fahri demeye bile dilimin varmadığı (öz be öz ) Osmaniyeli Tunç Soyer’in CHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmediğini bir gece yarısı öğrendik. Bir Osmaniyeli olarak açıkçası çok üzüldüm. Bana göre örnek bir isim olan Tunç Soyer’i, Osmaniyeli olarak çok arayacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Peki Soyer yerine aday gösterilen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay kimdir? Bunu da zaman gösterecek. Ama fikir vermesi açısından Google’da “Cemil Tugay kimdir” diye arama yaptığınızda karşınıza çıkacak bazı sonuçların sizi şaşırtacağından eminim.

Eğer bir gün bu şehirde gerçekten her kesimin sesine kulak veren bir belediye başkanı seçilirse:  Yaşar Kemal, Halet Çambel, Keskiner Kardeşler’in yanı sıra bir cadde veya sokağa da Tunç Soyer adı verilir diye umut ediyorum. Ee boşuna dememişler umut fakirin ekmeğidir diye!

Yolun açık olsun güzel yürekli adam. Elbet bir gün yine yollarımız kesişir ama: 

Lütfen unutma Osmaniye senin ikinci memleketin ve burada hep bir çatın var.

Unnamed-1