Başlığı atmaya çalışırken tereddüt ettim. Aslında ne yazacağımı biliyordum. Konu netti, veriler, teknik analizler ve sonuçlar hazırdı. Yazımın sonunda da "Hepinizi bu eşsiz deneyimi yaşamak için bekliyorum!" diyecektim ama bir türlü kelimelere dökemedim. Belki de zamanı değildi, bilemiyorum.
Osmaniye'nin en temel meselelerinden biri kentleşme sorunu. Bu gerçeği inkar eden neredeyse kimse yok. Hepimiz farkındayız. Elbette bu sorunun ardından diğerleri de geliyor. Ancak kültür ve sanat alanında Osmaniye, neredeyse Akdeniz'in en az gelişmiş şehri. Peki, "neredeyse" ifadesi gereksiz olabilir. Gerçekten de en az gelişmiş şehri diyebilirim. Yıllar boyunca pandemiler, yangınlar, depremler derken sosyal etkinlikler adeta unutuldu. Ama aslında bu tür olaylar olmadan önce dahi yılda bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıda sosyal etkinlik gerçekleşiyordu.
Osmaniye'de yıllar önce bir Surf Casting Spor Kulübü kuruldu. İlk başta denizden uzak bir yerde böyle bir kulüp kurmanın saçma olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak zamanla kulüp üye sayısını artırdı, popülaritesi büyüdü ve adeta sınırlarını aştı. Peki, Surf Casting nedir diye soracak olursanız, genellikle deniz veya okyanus kıyılarından balık avlamak için kullanılan bir olta tekniği olarak özetleyebilirim. Bu teknikte, uzun ve sağlam bir olta çubuğu (surf rod) ve büyük bir makara kullanılır. Temel amaç, dalgaların kıyıya vurduğu sığ sularda bulunan balıkları yakalamaktır. Denizi olmayan bir yerde bu sporu yapmak mantıklı görünmese de, durumu bir şekilde idare ediyoruz. Hani, baraj sularını saymazsak denize benzeyen yerler var. Dalga olmasa da, neyse işte.
Bu spor kulübünün üyeleri, yıllar içinde "Olta ile Balık Yakalama Yarışması" düzenlemeye başladılar. Sahip oldukları imkanları kullanarak gerçekleştirdikleri bu etkinlik gerçekten unutulmaz bir deneyim sunuyor. Türkiye'nin dört bir yanından balık meraklıları bu yarışma için Osmaniye'ye akın ediyor. Ve ilginçtir ki, Osmaniye'den katılan yarışmacılar ciddi başarılar elde ediyor. Denizi olmayan bir şehrin balıkçıları, deniz kıyısında yaşayanları alt ediyor adeta.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan bu organizasyon, ciddi ödüllerle taçlandırılmış durumda. Sadece yerel çapta değil, ulusal düzeyde de Osmaniye'nin tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan bu yarışma, Hatay'ın Arsuz ilçesinde gerçekleştirilecek. Destek sağlayan isimlere baktığımızda listenin başında Arsuz Deniz Ticaret Odası ve Arsuz Belediyesi geliyor. Peki, yarışmayı kim düzenliyor dersiniz? Tabii ki de Osmaniye. Ancak maalesef Osmaniye'de yeterli kurumsal destek bulunmuyor.
Daha uzun uzun devam edebilirim ama sanırım şimdi tam zamanı değil. Kısacası, denizi olmayan bir şehirde, denizden uzak bir coğrafyada balık tutma tutkusuyla yanıp tutuşan insanlar, Arsuz Belediyesi'nin misafiri olarak denizle buluşuyor. Evet, evet, depremde büyük zarar görmüş olan Hatay'ın Arsuz ilçesinde! Arsuz Deniz Ticaret Odası ve Arsuz Belediyesi'ne, Osmaniye'nin tanıtımına verdikleri bu önemli destek için minnettarım.
16-17 Eylül 2023 tarihlerinde Arsuz'da gerçekleşecek olan bu festivale hepinizi bekliyoruz.