1 Mayıs'ta Türkiye'deki çelişkiler: İşverenlerin ikiyüzlülüğü, polis barikatları ve işçilerin umutlu sloganları. Gerçek değişim için daha fazla birlik şart.
1 Mayıs işçi bayramında gözümüze takılanlar oldu. Örneğin İstanbul'da yola kurulan polis barikatlarına sosyal medyadan ünlü pop şarkıcı Mustafa Sandal "Aynı hassasiyeti sınırlarda bekliyoruz" diye yazmış. Güzelde demiş. Biz de ekleyelim: "Devletimiz 1 Mayıs günü gösterdiği inanılmaz tedbirleri, her şey için alsa da, ülkemiz altı ayda Norveç'i geçse.."
Yine 1 Mayıs günü, işçisinin maaşını ödemeyen bir patronun 1 Mayıs Kutlama alanında elinde pankart ile emekçi haklarını savunur gibi reklam kokan hareketlere girmesi de bize ayrı bir komedi unsuru sağladı.
Özel Okul sahibi bir takım patronlar ise apayrı bir kara mizah örneği. Cem Yılmaz görse 3 film daha yapardı. Yanında çalıştırdığı öğretmene asgari ücretin altında ödeme yapan, sendikal faaliyetlere asla izin vermeyen patronlar bugün 1 Mayıs alanlarında sanırsın ki en büyük sosyalist hareketin kurucuları. Yahu adama sormazlar mı "Önce eğitim emekçilerinin hakkını tam ödesen"
Hiç bir Cuma mesajını atlamayan yine yanında çalışan kimsenin sigortasını yatırmayan orta ölçekli esnaflardan bazıları da sosyal medyada işçi bayramını kutluyor.
1 Mayıs İşçi bayramında tatil yapan şanslı devlet memurları ise yine aynı. Sosyal medya hesaplarında bir yerlerden buldukları 1 Mayıs görsellerini "aman başımıza bir iş gelmesin" tarzı paylaşımları da başka komedi.
Yağmurda, çamurda polis Jandarma jopuyla meydanlara çıkan işçi de ise iki slogan var. Biri, hep birlikte slogan eşliğinde "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" bir diğer slogan ise kendi içinde yankılanıyor "Bayram gelmiş neyime"
Uzun lafın kısası bir İşçi bayramı daha sona erdi. Gözaltılar, jop izleri, gaz bombasından gözü yanmış genç ve yaşlı işçiler. Ertesi sabah yine fabrikalarda, ofislerde, atölyelerde alanlardaki yaşadıklarını birbirine anlatıp bir yıl sonrasının planlarına başlayacaklar.
Değişen bir şey olacak mı diye soracak ya da bakacak olursak: Bence hiç bir şey değişmeyecek. Türkiye'nin makûs işçi tarihini değiştirecek iki önemli unsur var. İlki tüm işçilerin tek çatı altında birleşmesi. Bir diğeri de patronların alanlardan uzak tutulması.
Bayramınız kutlu olsun... (artık ne kadarı bayramsa)