Osmanlı'nın son döneminde Adana'ya bağlı Sancak olarak kurulan Cebelibereket, aynı isimle 1923 yılında vilayet oldu.
Cebelibereket vilayeti sebebi henüz açıklanmayan sebeplerden dolayı 1933 yılında kaldırıldı. Ve Osmaniye kaza olarak Adana'ya bağlandı.
Osmaniye, 1996 yılında yeniden il oldu. Ancak son zamanlarda Osmaniye'de il sınırlarını genişletme çalışmaları hız kazandı.
CEBELİ BEREKET SANCAĞI TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN VİLAYETİ OLUYOR
Osmanlının çöküşü ve arkasından yaşanan Fransa'nın Çukurovayı işgali Kuvayı milliye güçleri ile işgalciler ve işbirlikçileri arasında kanlı çatışmalara döndü. Osmaniye yöresi halkının bu mücadelede sergilediği vatanseverlik mücadelesi destan kahramanlarının bir zaferi olarak görülebilir.
1922 yılı Aralık ayı sonlarında Türkiye Devleti ile Batılı ülkeler arasında Lozan'da başlayan görüşmeler esnasında Osmanlı'nın Hariciye Nazırlığı (Dışişleri Bakanlığı) görevinde bulunmuş Gabriel NORADUNGYAN, Ermenileri Cebeli Bereket'in yurt olarak verilmesi konusunu gündeme getirmek istedi. Türk Heyet başkanı İsmet İnönü'nün karşı çıkması üzerine Ermenilerin Cebeli Bereket'e sahiplenme dosyası görüşmelerden çekildi.
1923 yılı içinde Türkiye Devleti'nin kuruluşunun bütün dünyada tanınması üzerine yeni idari yapılanmaya geçildi. Osmanlı'dan kalan vilayetlere bağlı sancaklar doğrudan il olma haklarını aldılar. Adana vilayetinin sancakları olan Kozan, Cebelibereket (Osmaniye), Silifke yeni kabul edilen vilayetlerden idi.
Osmaniye merkezli Cebeli Bereket vilayeti, 1923-33 yılları arasında varlığını sürdürdü. 1933 yılında Cebeli Bereket vilayeti kaldırılarak Osmaniye de kaza durumunda Adana'ya bağlandı. Yönetim Cebelibereket'in neden kaldırıldığının inandırıcı açıklamasını kamuoyuna yapmadı. Osmaniye yöresi halkı “İl Olma” haklarına karşı isteklerini demokratik tepki ve özlem olarak yıllardır korudu.
OSMANİYE İLİ KURULDU, AMA…
Osmaniye ili, Belediye Başkanı Musa Şahin'in bir trafik kazasında hayatını kaybetmesi üzerine siyasi şartlarında uygun olmasından dolayı 1996 yılında il olma haklarını elde etti. Adana'ya bağlı olan Kadirli, Düziçi, Bahçe, Osmaniye ilçeleri yeni kurulan Osmaniye vilayetinin sınırları içine alındı.
Bir il'in kuruluşunda önemli amaç halkın istekleri doğrultusunda yeni düzenlemeler yaparak gelişmeleri hızlandırmak ve parlak bir geleceğe doğru gelişmeleri sağlamaktır.
OSMANİYE İLİnin basik bir uydu görüntüsü ve haritasına bakıldığında Lalegölü volkanının eteklerinde ve Tüysüz köyü yakınındaki yerde ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN varlığı dikkati çekiyor. Ancak Sanayi bölgesi, aynı zamanda Osmaniye ve Hatay illerinin sınırlarının kesiştiği yerdedir. Bir il'in sosyal ve ekonomik gelişmesi yeni idari düzenlemelerin yapılmasını gerektirir. Osmaniye ili'nin içinde bulunduğu idari yönden sıkışmanın verdiği sıkıntıları aşmanın en güzel çözümü, bilimsel veriler ve tarihin ışığında halkın ortak görüşlerine başvurulması istek ve özlemlerin göz önüne alınmasıdır.
Osmaniye'deki toplumsal gelişmeyi hızlandırmak için Andırın imlçesi ile deniz ile bağlantılı ERZİN'in halkın da (referandam da dahil) görüşleri alınarak yeni düzenlemelerin yapılmasıdır.
Osmaniye halkının kendi parlak geleceğini araması ve haklarını istemesinden daha doğal bir hak olamaz.