Osmaniye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Murat Yalçın: "Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı ve Esnaf Desteklenmeli"

Osmaniye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Murat Yalçın, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili olumsuz etkileyen depremin ardından yaşanan ekonomik ve sosyal zorluklara dikkat çekerek, deprem bölgesindeki esnaf ve sanatkarların hala büyük mağduriyetler yaşadığını belirtti.

Dünya havacılık sektörü temsilcileri "Hitit Partner's Event" etkinliğinde buluştu Dünya havacılık sektörü temsilcileri "Hitit Partner's Event" etkinliğinde buluştu

Yalçın, mücbir sebep halinin uzatılmasının zorunlu olduğunu ve esnafa yönelik desteğin artırılması gerektiğini vurguladı.

Yalçın, "Deprem bölgesindeki esnaf ve sanatkarlarımız, aradan geçen uzun zamana rağmen hala tam anlamıyla işlerinin başına dönememiş durumda. Birçok esnafımızın iş araçları ve ekipmanları enkaz altında kalmış, ciddi hasar görmüş ya da tamamen kullanılamaz hale gelmiştir. Özellikle otomotiv sektörü ve çeşitli hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren esnaflarımız, araçlarını tamir edecek usta bulmakta büyük zorluklar yaşıyor. Bu durumda olan esnaf, devlete nasıl vergi ödeyebilir? Öncelikle ticari hayatın yeniden canlandırılması ve esnafın ekonomik olarak ayağa kalkması gerekiyor," dedi.

Ticari Hayatın Canlanması Öncelikli Olmalı

Murat Yalçın, deprem bölgesindeki esnafın işlerini yeniden kurması ve ekonomik hayata katılmasının zaman alacak bir süreç olduğunu belirtti. "Deprem bölgelerinde esnaf ve sanatkarların işlerini yeniden kurması, kayıplarını telafi etmesi ve ekonomik hayata katılması zaman alacak bir süreçtir. Bu süreçte esnafın vergi, prim ve diğer mali yükümlülüklerinin yerine getirilmesi beklenemez. Hayatın normale dönmesi, ancak ticari hayatın canlanmasıyla mümkündür. Bu nedenle, önceliğin esnaf ve sanatkarların yeniden işlerinin başına geçmesi ve ticari hayatın bir an önce canlanması olmalıdır," ifadelerini kullandı.

Mücbir Sebep Halinin Uzatılması Şart

Yalçın, mücbir sebep halinin uzatılmasının, esnafın mali yüklerini hafifletmek ve yeniden toparlanmalarını sağlamak için elzem olduğunu belirtti. "Depremin ağır etkilerini yaşayan illerimizde mücbir sebep hali ilan edilmiş ve vergiler, SGK ile Bağ-Kur primleri, gelir ve stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV ve MTV gibi yükümlülükler 31 Ağustos 2024 tarihine kadar ertelenmişti. Ancak bu süre yeterli değil. Esnafımız şu an sadece beyannamelerini verebiliyor; çünkü kasalarında para yok, ödemelerini yapamıyorlar," dedi.

Osmaniye’de mücbir sebep halinin Haziran 2023’te sona erdiğini belirten Yalçın, depremden etkilenen birçok esnafın, ödemekte zorlandıkları taksitlerin oranlarının oldukça yüksek olduğunu ve bu durumun ciddi sıkıntılara yol açtığını dile getirdi. "Osmaniye’de mücbir sebep hali zaten 14 ay önce sona erdi, Ağustos 2024'te sona erecek olan mücbir sebep hali kapsamına Osmaniye’nin yeniden dahil edilmesini istiyoruz. Esnaflar, zorlanarak ödedikleri taksitlerin yüksek oranları nedeniyle büyük sıkıntı çekiyorlar. Depremzede birçok esnafın banka hesaplarına, taksitlerini ödeyemedikleri için bloke konduğu bilgileri geliyor. Bu duruma bir an evvel çözüm bulunmasını bekliyoruz," diye konuştu.

Devletin Desteği Şart

Yalçın, devletin, deprem bölgesindeki esnaf ve sanatkarların yükünü hafifletecek adımlar atması gerektiğini ifade ederek, "Deprem bölgesindeki esnafımızın işlerini yeniden kurması, sadece onların değil, tüm bölgenin ekonomik olarak yeniden ayağa kalkması için şarttır. Devletimizin bu süreçte esnafımızı yalnız bırakmaması, vergi ve prim borçlarında kolaylık sağlaması, ticari hayatın yeniden canlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Mücbir sebep halinin uzatılması ve esnafa sağlanacak diğer desteklerle, deprem bölgesindeki ticari hayatın yeniden canlanmasını umut ediyoruz," dedi.

Murat Yalçın, Osmaniye’deki esnafın yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, "Özellikle küçük esnafımız, deprem sonrası yaşanan ekonomik daralmadan çok etkilendi. Bu esnafların birçoğu, işlerini yeniden kurmak için yeterli sermayeye sahip değil. Deprem sonrasında işyeri ve evi yıkılan esnaflarımızın SGK ve Bağ-Kur primleri, gelir ve stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV gibi tüm vergi yükümlülüklerinde devletin bir kolaylık sağlaması gerekmektedir. Ayrıca, elektrik ve doğalgaz faturaları gibi temel giderlerin de ertelenmesi ya da yapılandırılması, esnafın yeniden ayağa kalkması için hayati önem taşımaktadır," dedi.

Son olarak Yalçın, Osmaniye ve çevresindeki tüm esnaf ve sanatkarların, ticari hayatın yeniden canlanması için devletin desteğine ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Osmaniye’deki esnafımız, yaşanan bu zor süreçte devletimizin yanlarında olmasını beklemektedir. Bu desteğin sağlanması, esnafımızın yeniden işlerinin başına geçmesi ve ticari hayatın canlanması için büyük önem taşımaktadır. Mücbir sebep halinin uzatılması, bu desteklerin en önemli adımlarından biri olacaktır," ifadelerini kullandı.

Muhabir: Resul Özdil