Bağ-Kur’lu vatandaşların uzun süredir beklediği emeklilik düzenlemesi nihayet şekilleniyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz’ın açıklamalarıyla gündeme gelen yasa taslağı, Osmaniye’de faaliyet gösteren binlerce küçük esnaf ve işletme sahibi için tarihi bir adım niteliğinde. Mevcut durumda 9000 prim günüyle emekli olabilen Bağ-Kur’lular, yasa yürürlüğe girdiğinde SSK’lılarla eşitlenerek 7200 prim günüyle emeklilik hakkına kavuşacak.
Osmaniye’de Esnafa Nefes Aldıracak Düzenleme
Özellikle Osmaniye’de 1996, 2001 ve 2007 yıllarında sigorta girişi yapılan birçok esnaf için bu düzenleme, 5 yıla kadar erken emeklilik anlamına geliyor. Kadın esnaflar içinse 20 yıllık hizmet süresini dolduranlar bu haktan yararlanabilecek. Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte, Osmaniye’deki küçük işletme sahiplerinin hem emeklilik süreci kısalacak hem de aylık prim yükleri azalacak.
Üç Tarih, Üç Ayrı Kriter
Taslakta üç farklı sigorta giriş tarihine göre uygulama yapılacak:
-
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar
-
8 Eylül 1999 – 2008 arası sigorta girişi olanlar
-
2008 sonrası sisteme dahil olanlar
Bu kapsamda düzenlemenin kademeli şekilde hayata geçirilmesi ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi planlanıyor.
Meclis’e Geliyor, Gözler Torba Yasada
Yasa taslağı henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmadı ancak 2025 yılı içerisinde torba yasa kapsamında gündeme gelmesi bekleniyor. Düzenlemenin yasalaşması durumunda Osmaniye’de yaklaşık 4 binin üzerinde Bağ-Kur’lu esnafın erken emeklilikten yararlanması öngörülüyor.
Ekonomik Rahatlama da Kapıda
Sadece erken emeklilik değil, aynı zamanda prim gün sayısındaki düşüş Osmaniyeli esnafların aylık ödemelerinde de ciddi rahatlama sağlayacak. Böylece hem mevcut mali yük azalacak hem de gelecek planlamasında daha fazla güven oluşacak.