Antik Dönem mitolojisinin ilham perilerinden biri olan dans eden musa (mousa) heykeli, Muğla'nın Stratonikeia Antik Kenti'nde 2 bin 175 yıl sonra tekrar gün ışığına çıkarıldı. 2023 yılında gerçekleştirilen kazılarda bulunan heykel, Roma Dönemi'nde yapılan kopyaların aksine Helenistik Dönem'e ait tek orijinal eser olma özelliği taşıyor.

Milattan önce 2. yüzyılda ünlü heykeltıraş Philiskos tarafından yapılan ve Zeus ile Mnemosyne'nin kızları olan ilham perilerinden birinin dansını tasvir eden heykel, Anadolu ve Yunanistan gibi farklı bölgelerde sadece Roma Dönemi kopyalarıyla biliniyor. Ancak Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan bu heykel, heykeltıraşın Helenistik Dönem'e ait tek orijinal çalışması olarak öne çıkıyor.

Eserin Stratonikeia'da çalışmış olan Philiskos'a ait olduğunu göstermesi arkeologlar için büyük önem taşıyor. Heykelin, Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Roma Hamamı’nın havuzlu soğukluk bölümünde yapılan kazılarda kaidesiyle birlikte ortaya çıktığı ancak başı ve kollarının bulunamadığı belirtiliyor.

Serik şehir geçişinde "akıllı kavşak" sistemine geçilecek Serik şehir geçişinde "akıllı kavşak" sistemine geçilecek

Daha önce Rhodos ve Perge Antik Kenti'nde de benzer bir heykelin kopyalarının bulunduğu hatırlatılan haberde, bu değerli eserin Muğla Müzesi'nde sergileneceği belirtiliyor. Heykelin ortaya çıkmasıyla birlikte, antik dönemin izleri Muğla'da yeniden gün yüzüne çıkıyor.