TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 3 Eylül’de yapılan başvurunun kabul edilemeyeceğini duyurdu.

Sakarya Büyükşehir'den olası facialara çelik önlem Sakarya Büyükşehir'den olası facialara çelik önlem

CHP, Gezi Parkı davasında verilen hüküm nedeniyle milletvekilliği düşürülen Atalay’ın durumunu görüşmek amacıyla Meclis’i 10 Eylül Salı günü saat 14.00’te tekrar olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Ancak TBMM Başkanı Kurtulmuş, bu talebe yanıt vererek, 16 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleşen olağanüstü toplantıda benzer bir konunun detaylı olarak müzakere edildiğini ve genel görüşme önergesinin reddedildiğini hatırlattı.

Kurtulmuş’un CHP TBMM Grup Başkanlığına gönderdiği yazıda, 16 Ağustos’taki toplantıda konuya dair detaylı görüşmeler yapıldığı ve oylamalarla iradenin net bir şekilde ortaya konduğu belirtildi. Meclis Başkanı, yeni bir olağanüstü toplantı çağrısının hukuki mahiyetle örtüşmediğini ve Atalay hakkında yetkili adli mercilerden kesinleşmiş bir kararın ulaşmadığını vurguladı.

Yazıda, “Aynı konunun kısa süre içinde yeniden olağanüstü toplantı çağrısı şeklinde TBMM Başkanlığına sunulması olağanüstü toplantı kurumunun hukuki mahiyeti ile örtüşmemektedir,” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, 3 Eylül 2024 tarihli olağanüstü toplantı çağrısının kabul edilmemesi üzerine, Atalay hakkında mevcut hukuki durumun değişmediği belirtilerek, Anayasa’nın 93’üncü ve İçtüzüğün 1’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırma önergesinin gündeme alınacağı duyuruldu.

Bu gelişmenin ardından, CHP’nin olağanüstü toplantı talebinin karşılanamayacağı netleşti ve Meclis araştırma önergesi, 1 Ekim 2024 itibarıyla Genel Kurul gündeminde “Genel görüşme ve Meclis araştırması yapılmasına dair öngörüşmeler” başlığı altında yer alacak.

Muhabir: Haber: Öznur Atayeter - Foto: AA