Bana göre herkes yazmalı. Herkes konuşmalı demiyorum zaten onu demeye gerek de yok. Maşallah konuşmada üstümüze yok. Gelelim niçin herkes yazmalıya... Çünkü yazmak ilk emri oku olan bir dinin mensuplarının okuduklarını anlama ve anlatma çabası olacaktır. Daha doğrusu böyle olmalıdır. Okuma beraberinde yazmayı getirmelidir. Anlama becerisi okuma, anlatma becerisi yazma olarak dönerse bir bütünlük kazanacak anlama ve anlaşmak sağlanacaktır.

Konuşma sıkıntısız, dinlemek gibi. Fazla yormadan kişi hem dinliyor hem de konuşuyor. Dinleme ve konuşma kayıt içinse belki bir parça çaba gerektirebilir. Okuma ve karşılığı yazma öyle değil. Çaba istiyor, kafa yormak gerekiyor. Araya nesneler giriyor. Kitap, yazı, harf, sembol, cümle, paragraf, sayfa, noktalama... Bu yüzden okuma ve yazmanın taliplisi, dinleme ve konuşmaya göre az. Dahası taliplilerin birçoğu da akademik beceri ve çalışma stratejilerinden uzak olduğu için başarılı olamıyor.

Yazma başarısızlıklarının en nahoşu okumadan yazmaya kalkışmak olsa gerek. Okumayan bir bireyin yazdıklarının bir kıymeti yoktur, olmaz da. Aynı şekilde yazmayan biri de sadece kendine Müslümandır. Kimseye faydası yok. Bunun yanında Mürsel Sinan dediği gibi
"Bana okudun mu diye sormayın
Kitap okumadım insan okudum" dediği gibi arifane okuma da var. Halk şiirinde görüldüğü gibi arifane yazma da.
Hadi kalktık diyelim, hakkını vererek okuduk. Kuralına uygun da yazdık. Ne olacak? Yayınlama ve paylaşma çabasına düşeceğiz. Bu açıdan günümüz insanı Allah'a ne kadar şükretse az.

Dünü kitaba ulaşmak bir dertti, yazmak başka dert. Yayınlatmak ise daha zordu ve bazen "değirmende dayı"ya bakıyordu.
Bugün okuma ve yazmaimkânı oldukça geniş. Okunacak kaynak, yazacak alan haddinden fazla. Hal böyle olunca okuyan da yazan da takip edilemeyecek kadar çok. Fakat hakkını vererek okuyan, kuralına uygun yazan maalesef düne göre daha az. Okuma ve yazma becerisi bugün dünden daha sorunlu. Nedeni de çok açık: İmkânlar hor kullanılıyor. Yazı çok fakat bereketi yok.

Herkes yazmalı. Herkes yazmadan önce şunu da bilmeli: Bunun içinöncelikle biraz alın teri dökmeli, biraz emek vermeli. Sanırım göz ardı edilen nokta burası. Emek verilmeyince yapılan hiçbir işin tadı olmaz. Yazmak için de durum böyle. Emeksiz yazının ne yazana ne de okuyana hayrı olur. İşin hakkını vererek herkes yazmalı, herkes okumalı elbette!