Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi'nin Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki 11. Zirvesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk dünyası için 34 harften oluşan ortak alfabenin kabul edildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada bu tarihi gelişmenin Türk dünyasının birlik ve beraberliğini güçlendirecek önemli bir adım olduğunu belirtti. “Türk dünyasını ilelebet payidar kılacak güçlü irade, bu masadaki tüm dostlarımda mevcuttur. Teşkilatımızı çok daha ileri taşıyacağız,” diyen Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın ortak alfabe konusunda Eylül ayında Bakü’de düzenlenen bir komisyon toplantısında mutabakata vardığını açıkladı. Yeni alfabenin tüm üyeler tarafından 2040 Vizyonu kapsamında kademeli olarak uygulanması hedefleniyor.
Türk Dünyası Ortak Alfabe ile Geleceğe Yürüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortak alfabe, ortak istikbalimizin ve geleceğe atacağımız adımların nişanesidir,” sözleriyle bu adımın yalnızca bir dil birliği olmadığını, ortak kültürel ve ekonomik hedeflerin de habercisi olduğunu ifade etti. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu’nun katkılarıyla oluşturulan bu yeni alfabe, Türk devletleri arasında dil birliğinin sağlanmasını amaçlıyor ve özellikle “ak sakallı” liderlerin rehberliğinde Türkçenin lehçeleri arasındaki farklılıkları minimize etmeyi hedefliyor.
Ortak Alfabe Hangi Harfleri İçeriyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı bu 34 harfli yeni alfabe, Türkiye’nin de kullandığı Latin alfabesi temel alınarak oluşturuldu, ancak Türk dünyasındaki farklı lehçeleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Türkiye’deki Latin Alfabesi 29 harfli olmasına rağmen, diğer Türk devletlerinde kullanılan bazı karakterler yeni alfabeye eklenerek harf sayısı 34’e çıkarıldı.
Bu tarihi karar, Türk devletlerinin kültürel ve ekonomik iş birliğini derinleştirmek için atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Türk Devletleri Teşkilatı'nın yenilenebilir enerji, yatırım fonları gibi alanlarda geliştirdiği projelerle birlikte ortak alfabe çalışması da Türk dünyasının geleceğe birlikte yürümesinde bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor.