Osmaniye il sınırları içinde yer alan ve Osmaniye-Adana ile İskenderun yollarının kesişim noktasında bulunan tarihi Toprakkale, ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.Toprakkale Tarihi (7)

Osmaniye'ye sadece 10 km uzaklıkta olan kale, Çukurova'yı Suriye'ye bağlayan yolu kontrol etmek amacıyla inşa edilmiştir ve 75 metre yüksekliğinde bir tepe üzerine kuruludur.

Toprakkale Tarihi (5)

Kale, MÖ 2000'li yıllara kadar uzanan bir tarihe sahiptir. İlk olarak bu dönemde inşa edilen Toprakkale, 8. yüzyılda Abbasi Halifesi Harun Reşit döneminde siyah taşlarla yeniden yapılandırılmıştır. Dikdörtgen planlı kale, 12 burcu ve bir dış avlu surları ile dikkat çekmektedir.

Toprakkale Tarihi (6)

Ortaçağda Stratejik Önemi

Ortaçağ döneminde Toprakkale, Anavarza, Hemite, Bodrum ve Çardak kaleleri ile birlikte bölgenin kontrol ve savunma merkezi olarak büyük önem kazanmıştır. Bizanslılar, Haçlılar ve Ermeniler arasında sık sık el değiştiren kale, 1266 yılında Memlükler tarafından kısa bir süreliğine ele geçirilmiş ve 1337 yılında tamamen Ermeni Krallığı'ndan alınmıştır.

Toprakkale Tarihi (4)

Osmanlı Dönemi ve Günümüz

1490'lı yıllarda Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilen Toprakkale, Osmanlı döneminde Kınık Kalesi olarak adlandırılmıştır. Yakın tarihte ise Toprakkale ismini almıştır. Bugün tarihi ve turistik bir mekan olarak ziyaretçilere açık olan kale, gece ışıklandırması ve çevre düzenlemesi ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır.

Toprakkale Tarihi (2)

Toprakkale, tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış ve stratejik konumu nedeniyle sürekli önemini korumuştur. Bu tarihi kale, hem Osmaniye halkı hem de ziyaretçiler için büyük bir değer taşımaktadır.

Toprakkale Tarihi (3)

Fotoğraflar: Mustafa Düzenli
Dijital Foto Manuplasyon: Mustafa Düzenli

Muhabir: Mustafa Düzenli