İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşen helikopter kazasında yaşamını yitirdi. Reuters Haber Ajansı'nın İranlı yetkililere dayandırdığı bilgiye göre, kazada Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da hayatını kaybetti. İran devlet televizyonu, Reisi ve Abdullahiyan'ı taşıyan helikopterin enkazında yaşam belirtisi olmadığını duyurdu.

Iran Yk5H

Kazanın Ayrıntıları

Reisi, dün İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmak üzere helikopterle yola çıkmıştı. Dönüş yolunda helikopter kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı ve kaza meydana geldi. Helikopterde Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de bulunduğu bildirildi.

Iran Hepikopter Kaza Ibrahim Reisi Jarv Cover

Kazanın hemen ardından İran, Türkiye'den arama-kurtarma çalışmaları için insansız hava aracı (İHA) talep etti. Türkiye'nin gönderdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı. Ancak olumsuz hava şartları nedeniyle arama-kurtarma çalışmaları güçlükle sürdürülüyor.

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, kazanın kötü hava koşulları nedeniyle meydana geldiğini ve kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını belirtti. Vahidi, "Bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi ancak yoğun sis ve elverişsiz hava koşulları nedeniyle helikoptere ulaşmak zaman alabilir." dedi.

Iran Cumhurbaskani Reisi Aa 1658250

Gelişmeler Geldikçe Paylaşılacak

İran devlet televizyonu, Reisi ve beraberindeki heyetin helikopterinin bölgeden dönerken sert iniş yapması sonucu kaza geçirdiğini duyurdu. Olay yerine ilk yardım ekipleri gönderildi. Yetkililer, kazanın nedenlerine ilişkin detaylı bir inceleme başlatıldığını açıkladı.

Editör: Ersin ŞİMŞEK