Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Arıkan, partisinin Burdur il kongresinde konuştu: Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Arıkan, partisinin Burdur il kongresinde konuştu:

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM tatil sürecinde Niğde’nin 30 köy ve kasabasını ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinledi. Köy kahvelerinde çiftçilerle buluşan Gürer, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini ele aldı. Ovacık köyündeki kahvehanede çiftçilerle bir araya gelen Gürer, çiftçilerin dile getirdiği ekonomik zorluklar ve tarımsal üretimde karşılaşılan sıkıntıların Türkiye’nin tarım politikasındaki eksiklikleri bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.

"Emek çöpe gidiyor, hükümet çiftçiye yükleniyor"

Çiftçiler, CHP'li Gürer’e ürünlerin düşük fiyatlar nedeniyle para etmediğinden yakındılar. Bir çiftçi, fasulye ve patates fiyatlarının geçen yıla oranla ciddi bir düşüş gösterdiğini ifade ederek, “Ürün çöpe gidiyor, emek çöpe gidiyor. Bu hükümet, çiftçinin para kazanmasını istemiyor ve çiftçiye yükleniyor. Geçen sene 45 TL olan fasulye, bugün 35 TL’ye düşmüş. Geçen sene 10 TL olan patates bugün 3 TL’ye inmiş. Biz köylüler olarak bunu görüyoruz ama başımızdakiler görmüyor mu?” diye tepki gösterdi.

Ömer Fethi Gürer Chp

"Borçlandığımız döviz çöpe gidiyor"

Başka bir çiftçi ise ithal ürünlerin ve dışa bağımlı tarım politikalarının ülkeye zarar verdiğini belirtti. Borçla alınan dövizin yanlış politikalar yüzünden heba olduğunu söyleyen çiftçi, “Borç aldığımız dövizi çöpe atıyoruz! Enerji, azot, tarım ilaçlarının etken maddeleri dışarıdan geliyor. Yani her şey dışarıdan alınıyor, sen de ürünü çöpe atıyorsun. Ürünle beraber para da çöpe gidiyor, borçlandığımız döviz de çöpe gidiyor.” dedi.

"Türkiye’nin açığı olmayan ürünler ithal ediliyor"

Çiftçilerin ortak şikayetlerinden biri de ithalat politikaları oldu. Çiftçiler, Türkiye’nin kendi kendine yeten ürünlerinin bile ithal edildiğini belirterek, “Her yıl farklı bir ürün zirve yapardı, şimdi her şey rölantide. Tarıma aşırı müdahale ediliyor, ithalat yapılıyor. Kendi ürettiğimiz ürünleri bile ithal ediyorlar. Bu dışarıdaki çiftçiyi desteklemekten başka bir şey değil!” şeklinde eleştirilerini dile getirdiler.

Gürer: “Çiftçi sahipsiz bırakılıyor”

Çiftçilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümetin çiftçiye yeterli desteği sağlamadığını ve dışa bağımlılığın tarımı bitirme noktasına getirdiğini vurguladı. Gürer, “İthalat politikalarıyla yerli üreticiye zarar veriliyor, borçlar artıyor ve çiftçinin kazancı eriyor. Bu gidişle tarımda büyük bir çöküş kaçınılmaz. İktidarın tarım politikalarını gözden geçirmesi ve çiftçiyi destekleyen adımlar atması şart.” diye konuştu.

Çiftçinin borcu ertelenmeli, üretim için destek sağlanmalı

Çiftçilerin finansal zorluklarla başa çıkabilmesi için acil önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Gürer, “Çiftçinin borçlarının ertelenmesi ve yeni üretim sezonu için tarımsal üretim girdisi desteği sağlanması elzemdir. Aksi takdirde çiftçiler tarlalarını ekemez hale gelecek, bu da ülkemizin gıda güvenliğini tehlikeye atacaktır.” diyerek çiftçilerin daha fazla yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Editör: Mustafa Düzenli