DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mpox virüsüyle ilgili acil durum komitesinin tavsiyesini kabul ettiğini belirtti.

Riskli gruptaysanız dikkat! Gıda zehirlenmelerini önlemenin 6 yolu Riskli gruptaysanız dikkat! Gıda zehirlenmelerini önlemenin 6 yolu

Mpox Virüsü Küresel Tehdit Olarak Tanımlandı

Mpox virüsünün özellikle Afrika ve diğer bölgelerde daha fazla yayılma potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Ghebreyesus, virüsün uluslararası bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu vurguladı. Mpox'un, Afrika'nın özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelerinde son 10 yılda vaka sayılarında istikrarlı bir artış yaşandığı kaydedildi.

14 Binden Fazla Vaka, Yüzlerce Ölüm

2024 yılı itibarıyla bildirilen vaka sayısının 14 bini aştığını belirten DSÖ, virüs nedeniyle 524 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Mpox vakalarındaki bu artış, Afrika'da kıta çapında bir halk sağlığı acil durumu ilan edilmesine neden oldu.

Mpox Virüsü Nedir?

Mpox virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüsün neden olduğu döküntülere temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaşma yolları arasında bulunuyor.

Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor. Yüksek ateş, baş ve sırt ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve su çiçeğine benzer döküntüler, Mpox'un başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve vakaların büyük bir kısmı hafif belirtilerle birkaç hafta içinde iyileşiyor.

İsim Değişikliği: Monkeypox'tan Mpox'a

DSÖ, 2022 yılında "maymun çiçeği hastalığı" (Monkeypox) ismini ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirdi. Bu değişiklik, virüsle mücadelede kullanılan terminolojinin daha kapsayıcı ve duyarlı olmasını sağlama amacıyla yapıldı.

Editör: Resul Özdil