Çukurova'daki kaleler zincirinin nadide örneklerinden biri olan Kozan Kalesi, haberleşme ve güvenlik amacıyla kurulmuş muazzam bir yapıdır.

Çukurova'nın İncisi Kozan Kalesi (5)Kozan Kalesi, Anavarza Kalesi, Tumlu Kalesi, Hemite Kalesi ve Yılankale gibi kalelerle birlikte bölgedeki haberleşme ağının önemli bir parçasını oluşturur. Bu kalelerin stratejik konumu, düzlük üzerindeki yüksek tepelerde inşa edilmiş olmalarıyla dikkat çeker. Örneğin, Ayas (Yumurtalık) limanına yanaşan bir geminin haberi, bu kaleler arasında hızlıca aktarılabilir.

Çukurova'nın İncisi Kozan Kalesi (4)Kozan Kalesi, Çukurova'nın sona erdiği ve Toros Dağları'nın başladığı noktada yer alır. Bu konumuyla, Kilikya'yı Kayseri'ye bağlayan yol üzerinde stratejik bir noktadadır.

Çukurova'nın İncisi Kozan Kalesi (3)Ancak Kozan Kalesi'nin tam olarak kimler tarafından yapıldığını belirlemek zordur. Çeşitli medeniyetler tarafından inşa edilen kaleler, düzlüklerde nadir bulunan tepelere amaçlı olarak yapılmıştır. Kalelerin yapımında çeşitli medeniyetlerin izleri görülebilir; bu da kalelerin tarih boyunca el değiştirdiğini gösterir.

Çukurova'nın İncisi Kozan Kalesi (1)Kozan Kalesi, 400 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerine kurulmuştur. İki ayrı bölüm halinde inşa edilmiş olan kale, birbirine surlarla bağlanmıştır. Kalede bulunan 44 gözetleme kulesi, stratejik önemini vurgular. Ayrıca, basamaklarla inilen gizli mahzenler ve büyük su sarnıçları gibi detaylar, kaledeki yaşamın ve savunmanın önemli bir parçasını oluşturur.

Çukurova'nın İncisi Kozan Kalesi (2)Kozan Kalesi, bölgenin tarihini ve kültürel mirasını yansıtan önemli bir yapıdır. Geçmişten günümüze uzanan izleriyle, ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunar. 

Editör: Enes şimşek