Para çekmek için ATM'lere gidenler, "Para çekme ünitesinde bir arıza oluştu" veya "Çekmek istediğiniz tutar ödenememektedir, en yakın ATM'ye gidiniz" uyarılarıyla karşılaştı. Vatandaşlar gün içinde 10-15 ATM gezerek nakit para çekmeye çalışırken, bankalar yaşanan durumu doğruladı.
Memurlar Büyük Mağduriyet Yaşadı
Özellikle maaşlarını 15 Haziran'da alan Osmaniyeli memurlar, nakit paraya ulaşamamanın sıkıntısını yaşadı. Bankaların çağrı merkezlerine ulaşan memurlar, gün boyu şikayetlerini dile getirdi. Bayram öncesi çocuklarına veya torunlarına bayram harçlığı vermek isteyenler de Osmaniye’de ATM'lerde yaşanan sıkıntı nedeniyle bankamatik turu yapmak zorunda kaldı. Kurban pazarlarında nakit parayla yapılan alışverişler, ATM'lerdeki sorunlar nedeniyle EFT yoluyla gerçekleştirildi.
Sosyal Medyada Tepki Çığ Gibi Büyüdü
Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre, ATM'lerde arife günü başlayan sorun, bayramın ilk günü de devam etti. Sosyal medyada isyan eden vatandaşlar, "Günlük limit 5 bin TL. Onu dahi çekemiyoruz", "Çocuğa bayram harçlığı vermek istiyorum. Ancak ATM'de para yok. 15 tane ATM gezdim, yine de bulamadım", "Arife günü kurbanlık alacağım ama para yok. Allahtan pazarda besici EFT'yi kabul etti, yoksa kurbanı dahi alamayacaktık" şeklinde tepkilerini dile getirdi.
Tüketici Heyetine Şikayet Yağdı
Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, ATM'lerde yaşanan nakit sıkıntısı nedeniyle iki gündür şikayet yağdığını belirtti. Güllü, "Kamu-özel tüm bankaların ATM'lerinde bu sorun yaşanıyor. Para olan ATM'lerin önünde ciddi kuyruk oluştu. Bir banka mudisi olan vatandaş parasına ulaşamıyor" dedi. Bankaların bu tür sorunlar karşısında yeterli önlem almadığını vurgulayan Güllü, "Maalesef bu konuyla ilgili kanun mevzuatında bir boşluk var. Biz sorunu iletiyoruz ancak bir dava açamıyoruz. Belki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bu sorunla ilgili bankalara bir uyarı gönderir" ifadelerini kullandı.
Bankacılar 500 TL'lik Banknot Talebinde Bulundu
Bankacılar, Osmaniye ve ülke genelinde ATM'lere belirli miktarda para yüklendiğini ve her bir kasete farklı miktarlarda banknot konulduğunu belirtti. "ATM içinde yer alan 4 ayrı kasete para yerleştiriliyor. Her birine de 200 TL konulmuyor. 20, 50, 100, 200 TL'lik banknotlar oluyor. ATM'den bir seferde en fazla 40 adet kağıt para veriliyor. Enflasyon ortamında ATM'deki para çabuk bitiyor. ATM'ler takip edilip yeniden para konulsa da aradaki sürede bazı vatandaşlarımız mağdur olabiliyor. 500 TL'lik banknotların çıkması gerekiyor" açıklamasında bulundular.
Sonuç
Kurban Bayramı arifesinde Osmaniye’de ve Türkiye genelinde ATM'lerde yaşanan nakit sıkıntısı ve teknik arızalar, vatandaşları zor durumda bıraktı. Bankaların ve ilgili kurumların bu tür sorunların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemleri alması bekleniyor. Tüketicilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için daha etkili ve hızlı çözümler bulunması gerekiyor.