Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, yaptığı açıklamada, obezitenin sadece estetik bir sorun olmadığını, aynı zamanda ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.

Türkiye, Obezitede Avrupa Birincisi

Son yapılan araştırmalara göre, Türkiye obezite oranlarında Avrupa birincisi. Obeziteyi, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikimi olarak tanımlayan Doç. Dr. Yaman, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 25’ini, kadınlarda ise yüzde 30’unu aşan yağ oranının obeziteyi işaret ettiğini belirtti.

Obezitenin tanısında en yaygın kullanılan yöntemin vücut kitle indeksi (VKİ) olduğunu ifade eden Yaman, "VKİ 30 ve üzerindeyse obezite, 40’ın üzerindeyse morbid obezite söz konusudur. Ayrıca bel çevresi de dikkate alınabilir. Kadınlarda 88 cm, erkeklerde ise 102 cm'nin üzeri obezite göstergesidir," dedi.

Yemek Videoları İzlemek İştahı Arttırıyor Uzmanlar Uyarıyor, Dikkatli Olun!Obezite, Çok Sayıda Yandaş Hastalığa Yol Açıyor

Obezitenin, sigaradan sonra en sık önlenebilir ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Yaman, şu bilgileri paylaştı:
“Obezite; insülin direnci, tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, eklem sorunları, uyku apnesi ve kısırlık gibi birçok ciddi hastalığa zemin hazırlar. Bu nedenle obezite sadece bir kozmetik sorun değil, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir halk sağlığı problemidir."

Tedavi sürecinin bireye özel planlanması gerektiğini vurgulayan Yaman, "Öncelikle hastanın detaylı analizlerden geçirilmesi, obezitenin organik bir sebebe ya da ilaç kullanımına bağlı olup olmadığının tespit edilmesi önemlidir. Eğer böyle bir sebep yoksa, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Bu yöntemlerle sonuç alınamıyorsa mide balonu veya cerrahi tedavi devreye girer,” dedi.

Sağlık Ocakları Açık mı? Doktorlar Neden Grevde? Sağlık Ocakları Açık mı? Doktorlar Neden Grevde?

Emirates, 300 Yemek Tarifinden Oluşan Vegan Mutfağına Olan Talebin %40 Arttığını Duyurdu

Ameliyatla Kalıcı Çözüm Mümkün

Obezite cerrahisinin uygun hastalarda yüksek başarı oranlarına ulaştığını belirten Doç. Dr. Yaman, “Ameliyat olan hastalarımız genellikle iki gün hastanede yatar, üçüncü gün taburcu edilir. Masa başı iş yapanlar bir hafta içinde işlerine dönebilir. Cerrahi tedaviyle yüzde 80-90 oranında tam iyileşme sağlanabiliyor. Ancak hastaların doğru yaşam alışkanlıkları edinmesi ve bu alışkanlıkları sürdürmesi hayati önem taşıyor. Aksi takdirde yüzde 10’luk bir geri kilo alma oranı söz konusu olabilir,” şeklinde konuştu.

Hastaların Sorumluluğu Büyük

Doğru yaşam alışkanlıklarının önemine değinen Yaman, hastalara düşen sorumlulukları şöyle sıraladı:

  • Düzenli kontrolleri aksatmamak,
  • Günlük su tüketimini artırmak,
  • Alkol ve gazlı içeceklerden uzak durmak,
  • Günde en az yarım saat yürüyüş yapmak.

Organizasyon Yemek Hizmeti 2020Profesyonel Bir Ekip Başarının Anahtarı

Obezite tedavisinde multidisipliner yaklaşımın önemine değinen Yaman, “Hastalarımızın büyük bir kısmı yurt içi ve yurt dışından geliyor. Bu süreçte profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Hazırlık, ameliyat ve sonuç değerlendirme süreçlerinde büyük emek veren tüm ekibimize teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.

Toplum sağlığını tehdit eden obeziteye karşı tedbir alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, erken tanı ve etkili tedavi yöntemleriyle bu sorunun önüne geçilebileceğini belirtiyor.

Muhabir: Öznur Atayeter