Her insan mükemmel olmaya çalışır. Bence başarılı insan mükemmel olmaya çalışan değil, hata yapan hatalarından ders çıkaran,  kendini yetiştirmeye çalışan, plan yapan, planına sadık kalarak hedeflerine ulaşmaya çalışan insandır.

Başarı o kadar uzun bir konu ki ciltlerce ansiklopediye sığmaz. Bu yolculuğumuzda sizleri sıkmadan, aslında hepimizin bildiği ama uygulamakta birtakım zorluklarla karşılaştığı başarıyı, sizlere pratik örnekler üzerinden anlatacağım.

 Başarı nedir,  hangi insanlar başarılıdır? Başarı göreceli bir kavramdır o yüzden matematikteki gibi somut bir tanım olmayacak tabii ki. Kendi tecrübelerimden ve çevremdeki insanların yaşadığı tecrübelerden çıkardığım başarı tanımını sizlere aktaracağım.

 Bana ‘hayatındaki en temel olay nedir?’ diye sorsalar kitap okumak derim. Bu yüzden başarı ile ilgili konuya ilk başta kitap okumakla başlayacağım. Kitap okuyan insanın ufku o kadar geniş oluyor ki bunu kitap okumayan insan anlayamaz. Kitap okumaya âşık olan insanlar vardır.

Onlarla saatlerce oturun zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. O yüzden siz karar verin, sıkıcı bir insan mı olmak istersiniz yoksa insanların yanınızda olmaktan keyif duyduğu bir insan mı? Tabii ki herkes keyifli bir insan olmayı seçer. O zaman bunun da ilk şartı kitap okumaktır.

İlk sıraya kitap okumayı koymuş olmam sizleri şaşırtmış olabilir. Fakat kitap okumuyorsanız bunu maalesef anlayamazsınız. Bunu anlamanız için ilk başta kitap okumalısınız. Kitap okuma konusuna tekrar uzun uzun değineceğim. Konumuza tekrar dönelim.

 Ne demiştik; başarılı insan plan kurar, planlarını hayata geçirmek için çalışır. Bazı zamanlar insanların plan kurmadığına, hedefler belirlemediğine şahit oluyorum. Klasik bir tabir vardır:  ‘‘ Rüzgâr nereye savurursa oraya gider.’’  Maalesef hedefi ve planı olmayan insan rüzgâr nereye eserse oraya giden insanın ta kendisidir…

  Bir karar vermemiz gerekiyor. Hayat mı bize yön verecek biz mi hayatımızı yöneteceğiz? Hayatı yönetmek iddialı bir ifade değil mi? Daha da iddialısını belirteyim; hayatlara yönlendirme yapıp yön vermek. Evet, tarihte kitleleri yönlendiren insanlar vardı. Hâlâ bu insanlar varlar.

Bunu herkes biliyor. Dava adamları,  fikir adamları gibi… Ben hep şunu belirtirim ki bu büyük dava adamları eğitim alırken onlarla aynı sınıfta okumuş nice başarısız öğrenciler de olmuştur.

Aynı sınıftan mezun olup kitleleri yöneten insanlar ile birlikte başarısız insanlar da o sınıftan mezun olmuştur. Bu bile başarıyı anlatma sebeplerimden bir tanesidir.