Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında iç piyasada fahiş fiyat artışlarına karşı alınacak önlemleri açıkladı. Yapılan düzenlemeler şu başlıkları içeriyor:

1. Fiyat Etiketi Zorunluluğu: Lokanta, restoran, kafe gibi işletmeler, fiyat etiketlerini giriş kapısı ve masaların üstüne asmak zorunda.

2. İkinci El Araç ve Ev İlanlarına Yönelik Cezalar: İnternet üzerindeki ikinci el araç ve ev ilanlarında spekülatif fiyatlamaların önüne geçmek amacıyla cezalar artırıldı. İhlallere 10 bin ila 100 bin lira arasında idari para cezaları uygulanacak.

3. Otomotiv Sektöründe Denetimler:Otomotiv sektöründe geçerli olan 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldı. Yetkili bayilerin denetimleri sıkı bir şekilde devam edecek.

4. Üretici, Tedarikçi ve Perakende İlişkilerinde Yasaklar: Haksız ticari uygulamalar yasaklandı. Tarım ve gıda ürünleri ticaretinde üretici veya tedarikçilere ödeme süreleri yeniden belirlendi.

ANASİAD: Enflasyonun düşmesi olumlu ancak... ANASİAD: Enflasyonun düşmesi olumlu ancak...

5. E-Ticarette Yenilikler:Pazaryeri satıcılarına veri taşıma imkanı getirildi. Pazaryerleri marka taşıyan malları satışa sunma kuralları değiştirildi.

6. Anonim ve Limited Şirketlerin Sermaye Artırımı: Anonim ve limited şirketlerin asgari sermaye tutarları 5 kat artırıldı.

7. Oto Bayilerine Sıkı Denetim:Otomobil yetkili bayilerinin vatandaşların araçlarına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlere karşı denetimler sürdürülecek. Yüksek cezalar ve lisans iptalleri devam edecek.

Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemelerle tüketicilerin haklarını korumayı, piyasanın adil ve rekabetçi olmasını amaçlıyor.