Kulislerde, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12,500 liraya yükseltileceği konuşuluyor. AK Partili kurmayların emekli kök aylıklarının artırılması yönünde baskı yaptığı öğrenildi.

Bakan Işıkhan, 10 Bin Lira Altında Maaş Alan Emeklilerin Sayısını Açıkladı

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli maaşı alanların sayısını açıkladı. Bakan Işıkhan, “Kök aylığı 10 bin liranın altında olan 3 milyon 601 bin 551 emeklimiz var” dedi. Bu açıklama, emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.

"Yüzde 25'lik Zamdan Faydalanamayacaklar"

TGRT Ankara Haber Koordinatörü Ahmet Sözcan, en düşük emekli maaşı için dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Sözcan, "Yapılan değerlendirmelere göre, kök maaşa zam öngörülmüyor" diyerek, “SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25 zam alırsa, 8 bin liranın altında maaş alan emekliler bu yüzde 25'lik zamdan faydalanamayacak. Maaşları yine 10 bin lirada kalacak” ifadelerini kullandı.

En Düşük Emekli Maaşı İçin SGK Uzmanından Kulis Bilgisi

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bununla ilgili düzenleme bekliyoruz. Evet doğru, ekonomi yönetimi buna şiddetle karşı. Emeklilerin inanılmaz bir direnci var. Zaten açlık sınırı 17 bin lira, dolayısıyla Temmuz ayına kadar açlık sınırı 20 bin lirayı bulacak. Açlık sınırının yarısındaki bir rakam kabul edilemez. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu seviyeyi yükseltmesini bekliyoruz. Bizim de aldığımız kulis bilgilerine göre teşkilat bazında bunun artırılması için inanılmaz bir baskı var. En az 12 bin 500 liralık bir seviye telaffuz ediliyor” dedi.

İntibak Yasası Teklifi Meclis'te Beklemede

İsa Karakaş, Meclis'te muhalefetin verdiği tekliflerin içinde ‘intibak yasası’nın da bulunduğunu belirterek, yasanın çıkması halinde maaşlara olan etkisini anlattı. Karakaş, “İntibak düzenlemesi 2000 yılı öncesini kapsıyordu ve 1 Ocak 2013 yılında yürürlüğe girmişti. 2000 yılı sonrasında olanlar için de intibak yapılacağına dair o dönemin hükümeti söz vermişti. Geçmiş döneme baktığımızda yüzde 70'ten fazla emekli bu düzenlemeden faydalandı ve maaşlarında büyük artışlar oldu. Dolayısıyla 2000 yılı sonrası için verilen sözün yerine getirilmesi lazım” dedi.

Zam Oranları ve Beklentiler

Emekli maaşları için yapılacak olan Temmuz zammı, milyonlarca emekli tarafından merakla bekleniyor. En düşük emekli maaşının yükseltilmesi ve intibak yasasının çıkarılması, emeklilerin yaşam standartlarını önemli ölçüde artıracak adımlar olarak görülüyor. Bu süreçte emekliler, yetkililerden olumlu adımlar atılmasını bekliyor.

Sabır Gazetesi olarak, emeklilerin hakları ve maaş zamlarıyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Tüm detaylar için gazetenizi takip etmeyi unutmayın.

Editör: Mehmet Çardak