Floresans Hyaluronik Asit-Kaliks[4]Aren Türevlerinin Sentezi, Altın Nanopartiküllere İmmobilizasyonu, Farklı Antikanser Ajanların Taşınmasında Kullanılması ve Antiproliferatif Özelliklerinin İncelenmesi" başlıklı proje, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) tarafından kabul edilerek uluslararası alanda da dikkatleri üzerine çekti.

Projede, kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçların yan etkilerini minimuma indirmek hedefleniyor. Geleneksel kanser tedavileri genellikle vücudun sağlıklı hücrelerine de zarar vererek yan etkilere yol açabiliyor. Ancak bu proje, ilaçları hedefli hale getirerek doğrudan kanser hücrelerine yönlendirmeyi amaçlıyor. Böylelikle, vücudun geri kalan kısmı etkilenmeden kanserli bölgeye daha etkili müdahale edilebilecek.

Beslenme alışkanlıkları, safra kesesi taşı oluşumuna yol açabiliyor Beslenme alışkanlıkları, safra kesesi taşı oluşumuna yol açabiliyor

Akıllı İlaçlar Kanser Hücrelerini Hedef Alacak

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, kanserin ölümcül hastalıklar arasında ilk sıralarda yer aldığını, ancak mevcut tedavi yöntemlerinin ciddi yan etkilere neden olduğunu belirtti. Yılmaz, “Yaklaşık 25 yıldır nano sepet dediğimiz moleküller üzerinde çalışıyoruz. Bu küçük nano boyuttaki molekülleri, biyo uyumlu polimerlere bağlayarak ilacı hedefli hale getiriyoruz. Hedefli ilaç, doğrudan kanser hücresine yönlendirilerek, sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerini öldürüyor" dedi.

Bu tedavi yönteminin "akıllı ilaç" olarak adlandırılmasının sebeplerinden birinin, ilaçların sadece kanser hücrelerini hedef alması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, hedefli tedavi sayesinde kanserin tedavisinin daha etkili ve güvenli hale geleceğini vurguladı.

İlaç Takibi Floresans Teknolojisiyle Yapılacak

Projede kullanılan ilaçlar, floresans özelliği taşıyan materyallerle desteklenecek. Bu sayede ilaçların hangi hücrede ve nerede odaklandığı, floresans ışığı sayesinde tespit edilebilecek. Prof. Dr. Yılmaz, “Hazırlayacağımız materyaller floresans ışığı yayacak ve bu ışık sayesinde molekülün hangi hücreye odaklandığını bir konfokal mikroskop aracılığıyla izleyebileceğiz. Böylece tedavi sürecini adım adım takip edebileceğiz” şeklinde konuştu.

Sentez çalışmalarının Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde yapılacağını belirten Yılmaz, biyolojik aktivitelerin ve tedavi etkinliğinin ise üniversitenin Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Bahadır Öztürk ve ekibi tarafından gerçekleştirileceğini ifade etti.

Editör: Sude Elif Sezen