Sabır Gazetesi olarak 04.01.2025 tarihinde yayınlamış olduğunuz habere istinaden sizlere ve kamuoyuna açıklama yaparak oluşabilecek yanlış anlama ve mağduriyetleri gidermek amacıyla yazıyı tarafınıza ulaştırıyoruz.
Osmaniye Eczacı Odası ve odamız üyesi olan eczacılarımızın tabi olduğunu nöbet klavuzuna uyularak nöbetçi sayılarımız belirlenmektedir. Yıllardır her koşulda canla başla vatandaşa hizmet veren eczacılarımızla ilgili yapılan bu tarz haberler bizleri oldukça üzmüştür. Pandemide her kurum ve kuruluşun hizmet vermeyi kısıtladığı, günlerce marketlerin bile kapalı kaldığı dönemlerde dahi biz eczacılar kesintisiz şekilde hizmet vermeye devam ettik. Gıda gibi elzem ihtiyaçlara bile ulaşılamazken kimse ilaçsız kalmadı ve kalmaması için de üstün çaba sarfettik. Çok değil 2023 yılında yaşamız olduğumuz deprem felaketinde sabah eczanelerini gidip açan, hastalarımıza ücretsiz ilaç yardımında bulunan, her akşam en az 10 eczaneyle nöbetçi hizmeti vermeye devam eden de biz eczacılardık. Tek bir vatandaşımıza deprem zamanında ilaca ihtiyacım var dedirtmedik. Onca yardım listeleri oluşturuldu, o listelerde sadece ilaç ihtiyacı yoktu çünkü biz eczacılar zaten bu hizmeti hiçbir zaman aksatmadık. Deprem konteynerlerinin bulunduğu yerlere konteyner eczaneler açarak Türkiye’nin dört bir yanından gönderilen ilaçlarla vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde tedavi olma olanağı sağladık.
Hastaların ilaçlara erişimde yaşadıkları zorluk nöbetçi eczane sayımızın yetersiz olmasından değil, ilaç yokluklarındandır. İlaç fiyat kararnamesinde bir düzenleme olmadığı için firmalar ve depolar, bu zincirin son halkası olan eczaneler ve hastalar ilacı bulmakta zorlanıyor. Eczaneler, üretici ve dağıtıcı firmalar tarafından sağlanan stoklarla çalışır. İlaç yokluğu eczanelerin çözebileceği bir sorun değildir, çünkü eczaneler üretim ve dağıtım süreçlerine müdahale edemezler. Böyle bir gerçek varken hayatımızda daha çok nöbetçi eczane olması vatandaşın sorununa çözüm olmuyor. Bizler halk sağlığından sorumlu bir meslek grubuyuz. Yıllardır ilaç yokları için mücadele veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.
İlaç fiyatlandırmasında geçerli olan güncel kur değeri 21,67 TL. Euro’nun güncel kur değeri ile arasında oluşan ciddi fark eczanelerimizin ve vatandaşlarımızın ilaç bulabilmesini zorlaştırıyor. Her geçen gün ulaşamadığımız ilaç sayısı da artıyor maalesef.
Özetle söylemek gerekirse, biz eczacılar halk sağlığı için her zaman ve her koşulda görevimizin başındayız. Nöbetlerimiz, nöbet yönetmeliğine uygun şekilde vatandaşlarımıza en hızlı ve güvenilir hizmeti verebilmek için eczacı odasının titiz çalışmaları sonucunda hazırlanıyor olduğunu bildirmek isteriz. Vatandaşın ilaca ulaşımda yaşadığı sorunların ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro değeri olduğunu bir kere daha belirtmek isteriz. Ne yazık ki, özellikle kronik hastalıkları olan vatandaşlarımızın ilaçlarını tedarik etmekte çok zorlanıyoruz. Bir çok firma bu tür hastalıklarda kullanılan ilaçlarını Türkiye ilaç pazarından çekti. Bir kısım ilaçlar da eczanelere birer, ikişer kutu gönderiliyor. Bu durum hem biz eczacıları hem de hastalarımızı mağdur etmeye devam ediyor.
Sağlık sisteminin ilaç ve danışmanlık kısmını yürüten biz eczacılar, ilaç yokları için mücadele etmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın da bu konuda bilinçlenmesi ve bizimle beraber mücadele vermesi gerektiği kanaatindeyiz. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ‘’ İlaç Yok Bildirimi’’ sistemi aracılığıyla sorun yaşanan ilaçları vatandaşlarımız kuruma bildirebilirler.
OSMANİYE ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU ADINA
BAŞKAN ECZ. HATİCE ÖKTENAY