Akaryakıt ve gıda ürünlerinden sonra şimdi de ilaçlara yüzde 30.5 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de bugün yayımlanan kararla, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri, Temmuz ayında yüzde 30.5 oranında artırılarak 14.0387 TL olarak belirlendi.
Zam furyası nedeniyle ekonomideki sıkıntıların etkisi ilaç fiyatlarına da yansıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yapılan zamın yeterli olmadığını ve ilaçlara ulaşmayı zorlaştıran sorunların devam edeceğini belirtti. Güncellenen avro kurunun, gerçek kurdan çok daha düşük olması nedeniyle, ithal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntıların yaşanacağına dikkat çeken Saydan, vatandaşların ihtiyacı olan ilaçların eczanelere gelmesi için gerçekçi iyileştirmelerin acilen yapılmasını beklediklerini ifade etti.
İlaç sektöründe, döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle yaşanan sorunlar gözle görülür hale gelmiştir. Geçtiğimiz yılki hacmi yaklaşık 110 milyar TL olan ilaç sektörünün, 50 milyar TL'lik kısmının ithal olduğu belirtiliyor. Yerli üretimde kullanılan ana etken maddelerin yüzde 90'ının ithal olması, Türkiye'nin ilaç sektöründe tamamen dışa bağımlı olduğunu gözler önüne seriyor.
İlaçlardaki zamların hız kesmeden devam etmesi, sağlık sektöründe endişe yaratıyor. Uzmanlar, ilaç sektöründeki ithalat bağımlılığının devam etmesi durumunda zam furyasının artarak devam edeceğine dikkat çekiyor. Sağlık alanında sıkıntıların yaşanmaması için sektöre yönelik gerçekçi çözümlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.