DENETİMLİ SERBESTLİĞE HAYIR: HUZURUMUZU BOZAN UYGULAMALARA SON VERİLMELİ

Osmaniye’de Dumlupınar Mahallesi’ndeki Somuncu Baba Camii’nde yaşanan darp olayı, toplumda ciddi kaygılara neden oldu.

Abone Ol

78 yaşındaki M. D.’nin cami avlusunda madde bağımlısı olan Ö. Ö. tarafından darp edilmesi, denetimli serbestlik uygulamasının getirdiği tehlikeleri bir kez daha gözler önüne serdi. Olayın ardından yapılan incelemelerde, Ö. Ö.’nün madde bağımlısı olduğu iddiaları gündeme geldi.

Denetimli serbestlik, birçok suçta uygulanan bir önlem olarak gösterilse de, toplumun huzurunu tehdit eden bu tür bireylerin serbest bırakılması, can ve mal güvenliği konusunda vatandaşların kaygı duymasına neden olmaktadır. Ö. Ö. gibi madde bağımlısı şahısların, hırsızlık, gasp ve madde ticareti gibi suçlara yönelmesi, hatta fuhuş ağını oluşması bu uygulamanın ciddi sonuçları olduğunu gösteriyor.

Loading...

Bir mahkeme hakiminin, bu olayları izlerken aldığı karardan memnun olup olmadığını sorgulamak gerekiyor. Hırsızlık ve madde kullanımı ile ticareti yapan kişinin denetimli olarak serbest bırakılması, insanların can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. 5 vakit namazını camide eda eden bir vatandaşın yaşadığı kayıtlara geçen sadece olay. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrım, bu duruma bir an önce müdahale edilmesi ve ilgili yasaların gözden geçirilerek, denetim serbestliği uygulamasının tekrar ele alınmasıdır. Bunun için bugün gün içinde kaleme alınacak gece resmi gazetede yayınlanacak bir KHK kararı yeterli diye biliyorum.

Devlet, terörle bağlantılı 10 binlerce kişiyi bir gecede gözaltına alabiliyorsa, 40 madde bağımlısına karşı neden etkili önlemler alamamaktadır? Cezaevlerinde yer kalmadı bahanesiyle yasaları esnetmek yerine, en üst perdeden cezalar verilmelidir. Cezasızlık, suç işleme cesaretini artırmaktadır ve bu durum toplumun huzurunu tehdit eden unsurların çoğalmasına yol açmaktadır.

Daha yazacak çok şey var ama denetimli serbestlik uygulamaları tekrar gözden geçirilmeli, toplumun huzurunu bozan bu tür durumların önüne geçilmesi adına etkin önlemler alınmalıdır. Bu konuda kamuoyunun sesine kulak verilmesi ve acil adımlar atılması, can güvenliğimizi korumanın en önemli yolu olacaktır.