Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bulut, danışmanların sayısı, seçilme kriterleri ve bütçeye mali yükleri hakkında bilgi talep etti.

Bulut’un Soruları

CHP’li Bulut, Cumhurbaşkanı danışmanlarının durumuna ilişkin şu soruları yöneltti:

  • Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kaç başdanışman görev yapmaktadır?
  • Danışmanlar hangi kriterlere göre seçilmektedir?
  • 2014 yılından günümüze başdanışman dağılımı nedir?
  • Danışma kurullarında çalışan kişi sayısı ve seçim usulleri nedir?
  • Danışman kadrolarına bütçeden ne kadar ödeme yapılmaktadır?

Yılmaz’dan Yanıt: Yasal Düzenleme Çerçevesinde Atama

Önergeye yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Kararname’ye göre atandığını belirtti. Danışmanların mali haklarına ilişkin düzenlemelerin ise 375 Sayılı Kararname ile belirlendiğini ifade etti. Ancak, danışmanların sayısı ve maaşlarına ilişkin herhangi bir somut veri paylaşılmadı.

Bulut: “Harcamalar Sır Gibi Saklanıyor”

Cevapları değerlendiren Bulut, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki harcamaların Sayıştay raporlarında detaylandırılmadığını ve kamuoyundan gizlendiğini belirtti.
"Vatandaş enflasyonla mücadele ederken, Saray harcamalarıyla dikkat çekiyor. Şeffaflık ilkesi gereği başdanışmanların ve danışmanlarının sayısı ile bunlara ödenen miktarların açıklanması gerekiyor. Ancak, bu bilgiler devlet sırrı gibi korunuyor. Bu durum toplumda tepkiye yol açıyor," dedi.

Ömer Çelik: "Kendimi Ellek Beldeli İlan Ettim" Ömer Çelik: "Kendimi Ellek Beldeli İlan Ettim"

DP’den de Soru Önergesi

Demokrat Parti (DP) Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş ise Cumhurbaşkanlığına ait uçaklar ve sarayların tasarruf tedbirleri kapsamında olup olmadığını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sordu. Ancak, Şimşek’in önergeye verdiği yanıtta Cumhurbaşkanlığı harcamalarına ilişkin detaylı bilgi yer almadı. Bakan Şimşek yalnızca, "Tasarruf tedbirlerinin uygulanması kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğundadır," ifadelerini kullandı.

Kamuoyunun Şeffaflık Beklentisi Artıyor

Hem CHP’den hem de DP’den gelen sorular, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin harcamalarına yönelik şeffaflık taleplerini gündeme taşıdı. Ekonomik kriz ortamında devlet harcamalarının daha fazla denetlenmesi gerektiğini savunan milletvekilleri, Saray’ın bütçesinin kamuoyuna açıklanmasını talep ediyor. Ancak, soruların net bir şekilde yanıtlanmaması, eleştirilerin dozunu artırıyor.

Muhabir: Öznur Atayeter