Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yeni Tarifeyi Belirledi

İstanbul'da "İstanbul'u Koşuyorum" Etkinliği: Trafiğe Kapalı Yollar ve Koşu Detayları İstanbul'da "İstanbul'u Koşuyorum" Etkinliği: Trafiğe Kapalı Yollar ve Koşu Detayları

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni tarifeye göre avukatlık ücretlerinde önemli artışlar yapıldı.

Yeni Ücret Tarifesi Detayları

  • Sözlü Danışma: Avukata büroda sözlü danışma saat ücreti 3.500 TL, takip eden her saat için ise 1.500 TL olarak belirlendi.
  • Dilekçe ve Belge Hazırlama: Her türlü dilekçe, ihbarname, ihtarname, protesto düzenleme ücreti 4.500 TL; tüzük, yönetmelik, vasiyetname, vakıf senedi hazırlama ücreti 24.000 TL; kira sözleşmesi hazırlama ücreti ise 6.000 TL olarak belirlendi.
  • Tüketici Mahkemeleri: Kredi taksitlerinin veya faizinin uyarlanması davaları için ücret 14.000 TL, diğer davalar için 15.000 TL olarak açıklandı.
  • Vergi Mahkemeleri: Duruşmasız işler için 18.000 TL, duruşmalı işler için ise 36.000 TL olarak tarifede yer aldı.

Anonim Şirketlerde Avukat Ücretleri Arttı

Anonim şirketlerde bulundurulması zorunlu olan sözleşmeli avukatların alacakları ücrette de artış yapıldı. Eski tarifede 15.800 TL olan ücret, yeni tarifede 32.000 TL'ye çıkarıldı.

Sulh Hukuk ve Ceza Mahkemeleri Ücretleri

  • Sulh Hukuk Mahkemeleri: Dava ücretleri 10.700 TL’den 18.000 TL’ye yükseltildi.
  • Sulh Ceza Mahkemeleri: Davalar için yeni ücret 13.500 TL olarak belirlendi.
  • Asliye Mahkemeleri: Takip edilen davalarda yeni ücret 30.000 TL olarak güncellendi.

Çocuk Teslimi ve Kişisel İlişki Kurulması İşlemleri

Ağır ceza ve çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için belirlenen ücret yüzde 61 artışla 48.000 TL’ye çıkarıldı. Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemler için ise avukatlık ücreti 12.000 TL olarak belirlendi.

Bölge Adliye ve İdare Mahkemeleri Ücretleri

Bölge adliye mahkemeleri ile bölge idare mahkemelerinde görülen işlerin takipleri için ilk derece davalarda 25.000 TL, istinaf yoluyla görülen bir duruşması olan işler için 16.000 TL ücret tarifesi belirlendi.

Tarifenin 14. Maddesinde Değişiklik

Yeni tarifede, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 14. maddesinin beşinci fıkrasında da değişiklik yapıldı. Ceza mahkemelerinde görülen tekzip, internet yayın içeriğinden çıkarma, idari para cezalarına itiraz gibi başvuruların reddi veya kabulü durumunda avukatlık ücretine hükmedilmesi ile ilgili düzenlemeler güncellendi.

Editör: Ersin ŞİMŞEK