Salgın, kırsal ve tarla satışlarında artışa neden oldu. Uzaktan çalışma modelinin birçok sektörde kalıcı hale gelmesiyle talep giderek arttı. Ev fiyatlarının rekor düzeyde artmasının ardından ev almayı erteleyenler, arazi satın almaya yöneliyor.

Daha küçük bütçelerle yatırım yapabilme imkanı, nüfusun büyük bir kesimini bu alana yönlendirdi. Yılın ilk altı ayına bakıldığında ülke genelindeki ev satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.1 azalarak 565,779'a düştü. İstanbul Gayrimenkul Değerleme (IGD) verilerine göre, ofisler, mağazalar, arazi ve tarlalardan oluşan gayrimenkul satışları ise 800,000'e yaklaştı ve bu satışların büyük ölçüde arazi ve tarlalar olduğu tahmin ediliyor.

IGD'nin yönetici ortağı Ahmet Büyükduman, "Salgın dönemi, müstakil yaşama olan ilgiyi artırdı ve uzaktan çalışma uygulamalarının yayılmasını hızlandırdı" dedi. "Bazı sektörlerde fiziksel iş yerine bağlı olmaktan kurtulan çalışanlar, maliyeti düşük bölgelere göç etmeye başlarken, bu trendin gelecekte devam edeceğini bekleyen yatırımcılar da kırsal arazi yatırımlarına yönelmiş gibi görünüyor," diye ekledi.

Büyükduman, "kırsal bölgelere olan bu ilgiye ek olarak, yüksek enflasyon ortamında tasarruflarının değerini koruma motivasyonu, konut fiyatlarının hızla yükselmesiyle bazı nüfus kesimleri için ev almaya uygun olmaması, küçük tasarrufların arazi yatırımlarına yönelmesine neden oluyor," dedi. "Yılın ilk yarısında konut satışlarında düşüş yaşanırken, konut dışı gayrimenkul satışları aynı seviyede kaldı. Merkez bankasının sıkılaştırmaya yönelik politikalarının kredi faizlerini yükseltmesiyle birlikte ev piyasasının daha da zayıflayacağı beklense de, krediye dayalı olmayan arazi piyasasının nispeten canlı kalması bekleniyor," diye ekledi.

Endeksa adlı gayrimenkul değerleme platformunun bir araştırmasına göre, Türkiye'de satılık arazi, bağ, bahçe ve tarım alanlarının metrekare fiyatı Haziran 2023 itibarıyla 330 Türk Lirası olmuş ve bu fiyat bir önceki yıla göre yüzde 119 artmıştır. 2023 yılının başından bu yana artış yüzde 34'e ulaşmıştır. Bu artış, salgından sonra talebi artan deprem korkusu ve küçük evlerden kaynaklanmıştır. Metrekare birim değeri en yüksek 10 il arasında Yalova, yüzde 127'lik yıllık değer artışıyla birinci sıradaydı.

Yalova'yı yüzde 123'lük artışla İzmir ve yüzde 115'lik artışla İstanbul izledi. Yalova, Türkiye'de arazilerin metrekare birim fiyatları en yüksek il olup metrekare başına 956 liradan işlem görmüştür. Onu, 903 lira ile İstanbul ve 716 lira ile Osmaniye izledi. Haziran 2023 verilerine göre Türkiye'de bir metrekare arazi fiyatının ortalaması 2,662 lira olup geçen yıl arazi fiyatları yüzde 91 artmıştır. 2023 yılı başından bu yana imarlı arazilerde artış yüzde 26 olarak hesaplanmıştır. Türkiye genelindeki en yüksek metrekare değere sahip olan 10 il arasında birinci sırada yüzde 156'lık artışla Sinop bulunuyordu. Bu Karadeniz ilini yüzde 149'luk artışla Yalova ve yüzde 112'lik artışla Kocaeli izledi. Antalya, metrekare başına 5,077 lira fiyatla en yüksek arazi fiyatına sahip il oldu. Onu, 4,926 lira ile İstanbul ve 4,566 lira ile İzmir izledi. Ayrıca, İstanbul'a yakın ve deprem riski açısından güvenli kabul edilebilecek olan Kırklareli, imarlı arazilerde yüzde 55'lik artışla 1,454 liradan 2,253 liraya yükselerek Türkiye ortalamasını aşan bir artış gösterdi.