İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'na göre, bu yıl kasım ayında Türkiye'nin karşılaştığı yağış sistemleri, ülkenin iklim yapısında 50 yıl öncesine ait normalleri yansıtmaktadır.
Kadıoğlu, küresel ısınmanın kutupları ekvatora göre daha hızlı ısıttığını ve bu durumun sıcak ve soğuk hava sistemlerini etkileyerek ülkenin kuzeyinden geçmelerine neden olduğunu belirtti. Kış aylarında beklenen yağışların alınamadığını söyleyen Kadıoğlu, bu yıl kasım ayında ise alçak basınç merkezi ve ona bağlı sıcak-soğuk cephelerin Türkiye'ye yağış getirdiğini ifade etti.
Kuzey Atlantik salınımının negatif durumda olmasının da bu durumda etkili olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, yaşanan cephe sisteminin, 50 yıl öncesine ait normal hava sistemlerini anımsattığını kaydetti.
Yağışların yüzey akışını hızlandırabileceğine dikkat çeken Kadıoğlu, bu durumun özellikle kentlerde su birikintilerine, sel riskine ve erozyona yol açabileceğini belirtti. Yağış sularının toplanması için önerilerde bulunan Kadıoğlu, yağmur suyu hasadının su tasarrufu sağlamak adına önemli bir yöntem olduğunu ifade etti.
Yağışların tarım alanlarında daha verimli kullanılabilmesi için setlerin ve malçlamanın etkili olduğunu dile getiren Kadıoğlu, her bireyin su tasarrufuna katkı sağlamak adına çatısından yağan yağmur suyunu toplamasını önerdi.
Bu hava durumu, iklim değişikliklerinin etkilerini göstermesi açısından önemlidir ve dikkatle takip edilmelidir.