Üreme sistemlerimiz, genel sağlık durumumuzdan ve aldığımız gıdalardan etkilenir. Günümüzde birçok gıdanın genetiği ile oynanmış olması, sebze ve meyvelerin hormonlar ve zirai ilaçlarla kirlenmiş olması, abur cubur diye nitelendirilen karbonhidrattan ve zararlı yağlardan zengin ürünlerin kolayca ulaşılabilir olması ve az hareket edilmesi sağlığımızı olumsuz etkiler.
Bu durumlar sadece tansiyon ve şeker gibi hastalıklara değil, hormonal bozukluklara da sebep olarak üreme sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Dengeli Beslenme ve Hareketin Önemi
Dengeli beslenmek ve bol hareket etmek üreme sağlığı için kritik öneme sahiptir. Dengeli beslenme, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri gerekli miktarda almak demektir. Doğal ve çeşitli gıdaları, dengeli ve uygun miktarda tüketmek vücudumuz ve üreme fonksiyonlarımız için gerekli olan enerji, vitamin ve proteinleri sağlar.
Sağlıklı Beslenme Önerileri
Op. Dr. Numan Bayazıt, tüp bebek tedavisi sürecinde aşağıdaki besinlerin tüketimine öncelik verilmesini öneriyor:
- Sebze ve Meyveler: Vitamin, mineral ve lif açısından zengin.
- Proteinler: Yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurta, baklagiller, fındık, fıstık, badem gibi çerezler.
- Tam Tahıllı Ekmekler ve İşlenmemiş Tahıllar
- Süt ve Süt Ürünleri
Doğurganlığı Destekleyen Beslenme
Sebze, balık ve baklagillere özel önem vermek gerekir. Bir öğünün dörtte biri yağsız et, dörtte biri tam tahıllı yiyecekler ve baklagiller, dörtte biri sebze ve meyvelerden oluşmalıdır. Ayrıca düzenli yemek yemenin de önemini vurgulamak gerekir. Öğün atlamak, daha sonra açlık hissi ve fazla yemeye neden olabilir.
Kilo ve Üreme Sağlığı
Aşırı kilolu veya aşırı zayıf olmak, kadının hormon dengesini ve yumurtlama düzenini bozar. Bu nedenle kilo vermekte veya almakta zorlanan kadınların endokrin doktoru ve diyetisyene danışması önemlidir. Polikistik Over Sendromu (PCOS) olanlar için kilo vermek özellikle önemlidir. PCOS’luların tatlı ve hamur işlerinden uzak durmaları gereklidir.
Endometriozis ve Beslenme
Endometriozisi olan kadınların meyve, sebze, balık ve süt ürünlerine ağırlık vermeleri; kırmızı et, yağlı yiyecekler ve alkolden uzak durmaları önerilir.
Zararlı Alışkanlıklar
Tedaviye başlayan her çiftin sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakması gerekir.