Seyhan Baraj Gölü’nün batısında yer alan Rüzgârlı Tepe, Adana’nın Çukurova ilçesinde bulunup kent merkezinden 250 metre yüksekliğindedir. Rüzgârlı Tepe, 2002 yılında Türk Hava Kurumu (THK) tarafından yamaç paraşütü başlangıç kurslarına uygun bulunarak kurs verilmeye başlanan ve rüzgârın hâkim yönünün kuzey ve kuzeydoğu olduğu bir tepemizdir.
Her Sporda Olan Tehlike Yamaç Paraşütünde de Mevcut
Antalya Sportif Havacılık Kulübü eski başkanı Ertan Aras, Rüzgârlı Tepe'deki yamaç paraşütü uçuşlarının tehlikelerini şu sözleriyle açıkladı: “Yamaç paraşütünün tehlikesi her sporda olduğu gibi elbette mevcuttur. Ancak limitlerini ve eğitim seviyesini bilen sporcular için bu risk en alt düzeydedir. Tehlikeler, bu sporu eğitimsiz kişilerden veya uygunsuz yerlerde öğrenenlerin, kendilerine aşırı güvenerek çift kişilik uçuşlar yapmaya başlamalarıyla artar. Bu yüzden eğitimi eksik kişilerden değil, sertifikalı hocalardan almak ve uçuşları eğitimli kişilerle gerçekleştirmek önemlidir.”
“Yerden Ne Kadar Yüksekteysen O Kadar Emniyettesin”
Ertan Aras, Rüzgârlı Tepe'deki yamaç paraşütünün tehlikeleri çerçevesinde “Ters Rüzgâr” kavramı hakkında açıklamalarda bulundu. Aras, “Ters rüzgâr, bizim tabirimizde türbülans olarak adlandırılır, yani ters rüzgâr yoktur. Ani hava değişimlerinden oluşan türbülanslar, uçuşa hazırlandığımız tepe üzerinde oluşuyorsa kesinlikle uçuşa başlamamız gerekir. Havacılığın bir sözü vardır: Yerden ne kadar yüksekteysen o kadar emniyettesin,” diyerek sözlerine son verdi.
Türkiye’de Yamaç Paraşütü Kazalarının Ana Nedeni Eğitimsizlik
Yamaç paraşütü eğitmeni Murat Binici, yamaç paraşütü kazalarının çoğunun eğitimsizlikten kaynaklandığını belirtiyor. Binici, “Türkiye'de ve Rüzgârlı Tepe'de yaşanan yamaç paraşütü kazalarının en büyük sebebi eğitimsizlik. Eğitim yetersiz olduğu için kontrol mekanizması zayıf ve birçok kaza meydana geliyor. Kaza olduğunda basın ve kamuoyu ‘Ters rüzgâra kapıldı ve kaza can kaybına yol açtı’ diyor. Aslında ters rüzgâr yamaç paraşütü kalktıktan sonra sadece hızına etki eder. Kazaların çoğu eğitimsizlikten kaynaklanıyor,” dedi.
Tehlike, Sporun Kendisi Değil Eğitimsizlikte
Binici, “Arabada da kaza meydana geliyor, yollar tehlikeli midir? Bu da tıpkı öyle. Yamaç paraşütü kazalarının birinci sebebi eğitimsizliktir. Kontrol mekanizması olmadığından dolayı eğitimsiz insanlar bu sporu daha çok yapıyor ve birçok kaza meydana geliyor,” diyerek ters rüzgâr kaynaklı kaza açıklamalarının çok doğru olmadığını vurguladı.
Yamaç Paraşütü Nasıl Daha Güvenli Hale Gelir?
Yamaç paraşütü tandem pilotu Ayşenur Katırcı, yamaç paraşütü sporunun nasıl daha güvenli olabileceği meselesinin çok geniş bir konu olduğunu belirterek, “Bizler, kendimize uygun ve güvenli ekipmanlarla, havacılığın kurallarının kanla yazıldığını unutmadan, kendi limitlerimiz dahilinde ve sürekli öğrenme haliyle aktif uçuşlar gerçekleştirerek riskleri en aza indirebiliriz,” dedi.
Kadınlar İçin Yamaç Paraşütü
Katırcı, “Bir kadın olarak söyleyebileceğim tek şey bu sporu tüm kadınlara tavsiye etmek olur. Yamaç paraşütü, düşünüldüğü gibi kas gücü gerektiren bir spor değil. Ortalama sağlıklı bir insan olmanız yeterli. Umuyorum ki yamaç paraşütü camiasında daha fazla kadın sporcu görebiliriz,” diyerek kadınların da bu sporda yer almalarının önemini vurguladı.