Özellikle akciğer kanseri riski konusunda uyarılarda bulunan Dr. Sakin, bu ürünlerin ciddi sağlık tehditleri oluşturduğunu vurguladı. Elektronik sigaranın, geleneksel sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Dr. Sakin, tütün dumanının küçük hücreli akciğer kanserine yol açtığını söyledi.
“Elektronik Sigara Kullanımı Gençlerde Kanser Riskini Artırıyor”
Dr. Sakin, sigara ve elektronik sigaranın kansere yol açan ürünler olduğunu belirterek, “Duman çıkaran tüm cihaz ve ürünler kanserojen etkiler taşır. Sigara, özellikle akciğer kanseri riskini doğrudan artırmaktadır. Küçük hücreli akciğer kanseri, yüzde 90 oranında tütün dumanına bağlı olarak gelişmektedir” dedi. Elektronik sigara kullanımının giderek yaygınlaştığını, bu ürünlerin gençler arasında popülerlik kazandığını ifade eden Dr. Sakin, sigarayı bırakma amacıyla üretilen elektronik sigaraların, içerdiği aromalar ve kimyasal maddeler nedeniyle daha fazla risk taşıdığını söyledi.
Dr. Sakin, geriye dönük yapılan araştırmaların, elektronik sigaraların da sigara kadar kansere yol açtığını, hatta bu ürünlerin erken yaşta kanser gelişimine zemin hazırladığını ortaya koyduğunu belirtti. “Elektronik sigara kullananlar, 10 yıl daha genç yaşta kanser riskiyle karşı karşıya kalabiliyor” dedi.
Elektronik Sigara, Sigara İçmenin Yerini Alabilir
Elektronik sigara kullanıcılarının yaklaşık yüzde 50’sinin zamanla normal sigaraya geçiş yaptığını belirten Dr. Sakin, bu durumun kanser riskini artıran ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. “Elektronik sigara, sigaraya göre daha tehlikeli ve daha erken yaşta kansere yol açabiliyor. Her türlü duman çıkaran tütün ürünü ve mamulünden uzak durmalıyız” dedi.
Sakin, sigara içenlerin vücutlarının tamamen iyileşmesinin uzun zaman alacağını, sigara içmeye devam etmenin riskleri azaltsa da, yıllar boyu devam edebilecek sağlık sorunları oluşturduğunu belirtti. “Sigara içmeyi bırakmak riski azaltır, ancak ilerleyen yıllarda genç yaşta kanser vakaları ile karşılaşabiliriz” diye ekledi.