Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen aile hekimleri ve sağlık çalışanları, yeni performans ve ödeme yönetmeliğine karşı geniş katılımlı bir basın açıklaması yaptı. Osmaniye Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Genel Sağlık-İş Sendikası, Hekimsen ve Hekim Birliği gibi birçok sağlık emekçisini temsil eden kuruluşun katıldığı açıklamada, yönetmeliğin sağlık çalışanlarının haklarını zedelediği ve halk sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığı vurgulandı.

Osmaniye Tabip Odası2

Sorunların Farkındayız

Osmaniye Türk Tabipleri Odası Başkanı Uz. Dr. Cuma Korkmaz, Osmaniye'de aile hekimleri ile birlikte yaptığı açıklamada, sağlık sisteminde yaşanan büyük sorunlara dikkat çekti. Korkmaz, “Yeni doğan skandalı ile görünür hale gelen sorunları biliyoruz. Bakanlığın hazırladığı Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını önceden belirtmiştik. Yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin haklarına katkı sağlamayacaktır” dedi.

Dr. Korkmaz, yönetmeliğin koruyucu sağlık hizmetlerine ve hekim bağımsızlığına zarar verdiğini, şiddeti körükleyen uygulamalara zemin hazırladığını belirterek, “Halkın sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını iyileştirmek yerine bu yönetmelik mevcut sorunları daha da derinleştirecektir” ifadelerini kullandı.

Osmaniye Tabip Odası2555

Sağlık Çalışanlarının Talepleri

Sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı'ndan “Performans ve Ödeme” hesaplarıyla uğraşmak yerine aşağıdaki taleplerin yerine getirilmesini istedi:

  1. Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalıdır.

  2. Aile sağlığı merkezi sayıları hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

    İstanbul’da Su Fiyatlarına %17,5 Zam: Tepkiler Büyüyor İstanbul’da Su Fiyatlarına %17,5 Zam: Tepkiler Büyüyor
  3. Güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe ve teknisyen görevlendirilmelidir.

  4. Aile hekimlerine ve sağlık çalışanlarına, emekliliğe yansıyacak ve insanca yaşamaya yetecek tek kalem maaş ödenmelidir.

  5. Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.

Osmaniye Tabip

Bu Yönetmelik Bir Darbedir

Osmaniye Aile Hekimleri Derneği Başkan Vekili Dr. Kadir Yıldırım ise, “Yeni yönetmelik sadece aile hekimlerini değil, 85 milyon vatandaşı etkiliyor” dedi. Yıldırım, “Sağlıklı bir bireyin 6 ayda bir doktor ziyaretine zorlanması sağlık kaynaklarının verimsiz kullanılmasına yol açacaktır” diyerek, yönetmeliğin bilim dışı uygulamalar içerdiğini ve sağlık sistemine zarar verdiğini ifade etti.

Yıldırım, “Bu yönetmelik bir darbedir. Halk sağlığı asıl öncelik olmalıdır. Sağlık çalışanlarının mesleki özgürlüğüne yapılan bu müdahalelere karşı boyun eğmiyoruz” dedi.

3 Günlük İş Bırakma Kararı

Sağlık çalışanları, bu yönetmelik geri çekilene ve talepler yerine getirilene kadar her türlü hukuki mücadeleyi ve eylemi sürdüreceklerini belirttiler. İlk etapta, 5-7 Kasım tarihleri arasında üç günlük iş bırakma kararı aldıklarını açıklayan sağlıkçılar, “Halk sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçmeye zorlamaya devam edeceğiz” mesajını verdi.

Editör: Mustafa Düzenli