Sakarya Büyükşehir'den olası facialara çelik önlem Sakarya Büyükşehir'den olası facialara çelik önlem

Önce Kayseri'deki istismar olayı, ardından Suriye'de Türk askerinin kontrol ettiği bölgelerde provokatif saldırılar patlak verdi. Bu iki olay, sürecin tesadüfi olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi.

Beşar Esad'dan Normalleşme Mesajı

Uzun süredir Türkiye ile ilişkileri bozuk olan Suriye cephesinden Devlet Başkanı Beşar Esad, "Türkiye ile ilişkilerimizi normalleştirecek tüm inisiyatif ve girişimlere açığız" diyerek Türkiye'ye zeytin dalı uzattı. Bu açıklama, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Erdoğan'ın Karşılığı: "Diplomatik İlişkiler İçin Bir Sebep Yok"

Esad'ın bu çıkışının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada "Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok" diyerek normalleşme sürecine destek verdi. Ancak bu olumlu adımların hemen ardından yaşanan olaylar, dikkatleri üzerine çekti.

İki Olay Peş Peşe Gelişti

Önce Kayseri'de Suriye uyruklu bir şahıs, akrabası olan 5 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar etti. Bu olay, kısa sürede sosyal medyada yayılınca kentte Suriyelilere ait işyerleri ateşe verildi. Gece boyunca güvenlik güçlerinin teyakkuzda olduğu kentte 67 kişi gözaltına alındı. Tam Kayseri'deki olaylar yatıştı derken, bu kez Suriye'de Fırat Kalkanı operasyonu ile Türk askerinin kontrol altında tuttuğu bölgelerde provokatörler devreye girdi. Sosyal medyada Türk bayraklarına ve Türk tırlarına saldırıları içeren görüntüler servis edilmeye başlandı.

Süreç Tesadüfi Mi Gelişti?

Süreci başından beri akılcı yorumlayanlar, tüm bu olan bitenlerin normal olmadığı konusunda hemfikir. Uzun süredir çözüm bekleyen başta sığınmacı meselesi olmak üzere bölgedeki sorunların çözümü konusunda iki ülke liderinin attığı adım, bazı kesimleri rahatsız etmiş olabilir. Önce toplumun hassas noktası olan istismar olayı, hemen ardından Türk bayrağına saldırı görüntüleri, toplumun daha da galeyana gelmesine yol açtı.

5 Yıldır Kapalı Olan Kapı Açıldı

Geçtiğimiz hafta atılan normalleşme adımları çerçevesinde, 2019 yılından beri kapalı olan Suriye rejiminin sınır noktası Ebu Zendin köyündeki Zendin Ticaret Kapısı yeniden faaliyete geçti. Bu gelişme, iki ülke arasındaki ticaretin yeniden başlaması açısından önemli bir adım olarak görüldü.

Toplumu Sakin Olmaya Çağıran Açıklamalar

Yaşanan olaylar ve artan gerilim üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, provokatif faaliyetlerin ülkenin huzurunu bozma çabalarının amacına ulaşamayacağını belirtti. Altun, vatandaşları asılsız haberlere karşı dikkatli olmaya ve sadece güvenilir kaynaklara itibar etmeye çağırdı.

Sonuç Olarak...

Normalleşme adımlarının atıldığı süreçte yaşanan bu olaylar, toplumda büyük bir dikkatle izleniyor. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için atılan adımların provoke edilmesine karşı, yetkililer halkı sakin olmaya ve resmi açıklamalara güvenmeye davet ediyor. Sürecin nasıl ilerleyeceği ve normalleşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

Editör: Resul Özdil