YÖK'ün 17 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının maaşlarının, devlet üniversitelerindeki maaşların altına düşmemesi gerektiği hükme bağlanmıştı. Ancak, Nişantaşı Üniversitesi’nde bu düzenlemeye rağmen Ağustos ayında beklenen zam yapılmadı, akademisyenler isyan etti.

MHP'li Vekilin Üniversitesinde Maaş Krizi

MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal'ın sahibi olduğu İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, 2024-2025 eğitim yılı için sosyal medyada yüzde 100 doluluk oranıyla övünse de, akademik kadroya uygulanan düşük maaşlar nedeniyle gündemde. İstanbul gibi yüksek yaşam maliyetlerine sahip bir şehirde, üniversite yönetiminin düşük maaş politikası akademisyenleri zor durumda bırakıyor. Diğer devlet ve vakıf üniversiteleriyle kıyaslandığında, Nişantaşı Üniversitesi'nde uygulanan maaş politikası ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Maaş Farkları Çarpıcı

İstanbul içindeki diğer vakıf üniversiteleriyle karşılaştırıldığında, Nişantaşı Üniversitesi'nde maaş farkları oldukça dikkat çekici. İstanbul Gelişim Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi gibi kurumlarda bir araştırma görevlisinin aldığı maaş, Nişantaşı Üniversitesi'ndeki bir doçentin maaşından 10.500 TL daha fazla. Nişantaşı Üniversitesi'ndeki güncel maaşların Dr. Öğretim Üyesi için 43.500 TL, Doçent için ise 44.000 TL olduğu belirtiliyor. Buna karşın, İstanbul Üniversitesi'nde bir doçent maaşı net 61.000 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Zorla Ek Ders, Ek Ücret Yok

Üniversite içerisinden bilgi veren ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen öğretim üyeleri, yaz okulu dersleri gibi ek derslerin zorla verdirildiğini ve bu dersler için herhangi bir ek ücret ödenmediğini ifade ediyor. Öğretim üyeleri, yaz okulunda bir öğrenci bile olsa açılan derslerden elde edilen gelirlerin yalnızca üniversite yönetimine aktarıldığını iddia ediyor.

Akademisyenler Adil Koşullar Talep Ediyor

Nişantaşı Üniversitesi’nde öğretim üyeleri, sektördeki genel standartların çok altında kalan maaşların düzeltilmesini ve daha adil çalışma koşulları talep ediyor. İstanbul'daki diğer vakıf üniversiteleri, akademik personeline hem maaş hem de yan haklar (özel sağlık sigortası, yemek kartı vb.) sunarken, Nişantaşı Üniversitesi'nde bu tür uygulamaların bulunmaması tepkilere neden oluyor.

Akademisyenlerin haklarını savunma konusunda daha fazla sesini yükselttiği bu süreçte, üniversite yönetiminin nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor. Ancak şimdilik, Nişantaşı Üniversitesi akademisyenleri, YÖK’ün belirlediği standartlara uygun maaş ve çalışma koşulları için mücadelelerini sürdürecek gibi görünüyor.

Kaynak: Foto: Sosyal Medya