Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), son yaşanan depremlerin ardından Türkiye'nin diri fay hatlarını güncelledi. Yenilenmiş Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, ülke genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 adet diri fay tespit edildi. Bu güncelleme, deprem riski taşıyan bölgelerdeki yerel yönetimler ve halk için önemli bir bilgi kaynağı oluşturuyor.

Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığı ve Kuzey, Doğu, ve Batı Anadolu olmak üzere üç büyük fay hattına sahip olduğu biliniyor. MTA'nın güncellediği haritada, Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlayarak Muş'a kadar uzanırken, Kuzey Anadolu Fay Hattı Gelibolu'dan başlayarak Saros Körfezi, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, ve Kuzey Anadolu'yu geçerek Erzincan'a kadar devam ediyor. Batı Anadolu Fay Hattı ise Ege Bölgesi'nde Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanıyor.

MTA'nın haritasına göre birinci derecede deprem riski taşıyan iller arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Bursa, ve Kocaeli gibi bölgeler yer alıyor. İkinci derecede risk taşıyan iller arasında ise İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, ve Çankırı bulunuyor.

Nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde yapay zeka etkin rol üstlenecek Nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde yapay zeka etkin rol üstlenecek

Üçüncü derecede risk taşıyan bölgeler arasında ise Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, ve Gaziantep'in bazı bölgeleri yer alıyor.

MTA'nın güncellenmiş Diri Fay Haritası, deprem bilinci ve acil durum planları için önemli bir rehber niteliği taşımaktadır. Halkın, yerel yönetimlerin ve kurumların bu bilgileri değerlendirerek alacakları önlemler, deprem riski altındaki bölgelerde yaşayanların güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.