Türkiye’nin siyasi gündemi, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’a yapılan çağrılar ve yeni anayasa tartışmalarıyla yoğunlaşırken, milliyetçi çizgide hareket eden partilerin oluşturduğu yeni bir ittifak gündeme geldi. “Milliyetçi Çatı” adı altında kurulması planlanan ittifakın amacı, hem anayasa değişikliğine karşı durmak hem de Cumhuriyetçi ve Milliyetçi kesimleri bir araya getirmek olarak ifade ediliyor.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Meclis’te konuşması yönündeki önerisi kamuoyunda geniş yankı buldu. Tepkiler karşısında milliyetçi ve cumhuriyetçi partilerden yeni bir güç birliği çağrısı gelirken, ilk açıklamalardan biri Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’den geldi. İnce, kamuoyuna seslenerek, "Yapmamız gereken kafa kafaya, el ele vererek ve birlikte durarak yerli, milli, akıllı, medeni ve namuslu olan cepheyi tahkim etmektir. Bütün Cumhuriyetçileri ve Milliyetçileri birleşmeye davet ediyorum," ifadelerini kullandı.
5 Partiden Yeni İttifak Mesajı
Yeni ittifak girişiminde öne çıkan siyasi isimler arasında, İYİ Parti’den ayrılarak yeni parti kurma hazırlığında olan Yavuz Ağıralioğlu, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu bulunuyor. Bu isimlerin yan yana olduğu fotoğrafların sosyal medyada paylaşılması üzerine, “Cumhuriyetçiler, Milliyetçiler birleşin” ifadeleri, ittifakın niyetini ortaya koydu.
Zafer Partisi’nden Açıklama: “Üçüncü Bir İttifak Bloku Üzerinde Çalışıyoruz”
Zafer Partisi Sözcüsü Azmi Karamahmutoğlu, katıldığı bir televizyon programında, “Milliyetçi Çatı İttifakı” iddialarına dair açıklamalarda bulundu. Karamahmutoğlu, konunun bir süredir gündemde olduğunu belirterek, “Bir milliyetçi cephe veya çatı talebi var. Bu zaten bizim de üzerinde çalıştığımız bir şey. Yerel seçim döneminden bu yana üçüncü bir ittifak bloku üzerinde çalışıyoruz. Şu an spesifik parti isimleri vermiyorum ama yapılabilir partilerle bu milliyetçi çatı ittifakını konuşuyoruz,” dedi. Karamahmutoğlu, ittifakın henüz netleşmediğini ancak bu girişimin toplumda destek bulduğunu ifade etti.
Anayasa Değişikliğine Karşı Birleşme Çağrısı
Yeni anayasa değişikliği önerileri ile ilgili tepkiler sürerken, milliyetçi ve cumhuriyetçi kesimin anayasa değişikliğine karşı bir güç birliği cephesi oluşturmayı hedeflediği belirtildi. Muhalefet kanadından, anayasa değişikliğinin ülkedeki demokratik yapıyı zayıflatabileceği ve “milli unsurları” tehdit edebileceği endişesi dile getirildi. Milliyetçi Çatı İttifakı’nın liderleri, anayasa değişikliğinin mevcut haliyle kabul edilmesinin toplumsal huzura zarar verebileceği yönünde açıklamalarda bulundu.
Milliyetçi Çatı İttifakı İçin Birleşme Mesajı
Muharrem İnce’nin açıklamasında vurguladığı, “Cumhuriyetçilerin ve Milliyetçilerin birleşmesi” çağrısı, diğer milliyetçi liderlerden de destek gördü. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş da bu çağrıya sıcak baktıklarını ve ortak değerler etrafında hareket edilebileceğini dile getirdi. Yapılan açıklamalarda, "yerli ve milli" duruşun her şeyin önünde olduğu vurgulanırken, bu ittifakın Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine ve milli değerlere sahip çıkan bir çizgide olacağı ifade ediliyor.
Milliyetçi Çatı İttifakı’nın Geleceği: Seçime Yönelik Strateji mi?
Henüz oluşum sürecinde olan Milliyetçi Çatı İttifakı’nın yalnızca bir seçim ittifakı mı, yoksa anayasa değişikliğine karşı uzun vadeli bir güç birliği mi olacağı sorusu ise gündemde. Zafer Partisi Sözcüsü Azmi Karamahmutoğlu, “Seçime yönelik bir ittifaktan ziyade anayasa değişikliğine karşı güç birliği cephesi olarak da konuşuluyor,” açıklamasında bulundu. İttifakın resmi olarak nasıl bir çerçevede şekilleneceği, partiler arasındaki görüşmeler ve işbirliği stratejileri doğrultusunda netleşecek.
Bu yeni ittifakın, milliyetçi çizgideki seçmende karşılık bulabileceği ve Cumhuriyetin kuruluş değerlerine sahip çıkan bir alternatif oluşturabileceği yönünde değerlendirmeler yapılırken, siyasi gözlemciler ittifakın Türkiye’nin siyasi dengelerine önemli etkiler yapabileceğini belirtiyor.