Merkez Bankası'ndan PPK Toplantısı Sonrası Enflasyon ve Ekonomik Görünüm Açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 17 Ekim 2024 tarihli toplantısının ardından küresel ekonomik görünüm ve Türkiye'nin enflasyon durumu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, küresel büyüme beklentilerindeki sınırlı iyileşmeye vurgu yapılırken, Türkiye'nin dış ticaret ortaklarıyla olan ilişkilerine dair büyüme tahminleri de ele alındı.

Küresel Büyüme Beklentileri

Toplantıda, küresel büyümenin 2024 yılında %2 seviyesinde artış göstermesinin beklendiği ifade edildi. Bu oran, 2023’teki %1,8 seviyesinin üzerinde yer almakta olup küresel ekonomik faaliyetin zayıf seyrinin devam ettiği belirtiliyor. ABD ekonomisi olumlu bir büyüme eğilimi sergilerken, Çin’in teşvik adımlarının ve jeopolitik gelişmelerin emtia fiyatlarında artışa yol açtığı aktarıldı.

Enflasyon ve Faiz Oranları

Merkez Bankası, faiz oranlarındaki artışın kredi ve ticari piyasaları nasıl etkilediğini detaylandırdı. TL ticari kredi faiz oranları %55,8'e yükselirken, bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranları %71,7’ye ulaştı. Buna karşın konut kredisi faiz oranları %41,6'ya geriledi. Ayrıca, bireysel kredilerin büyüme oranlarının düşüş gösterdiği ve iç talepte dengelenme sürecine katkıda bulunmak amacıyla alınan makro ihtiyati tedbirler hatırlatıldı.

İstihdam ve Cari İşlemler Dengesi

İstihdam piyasasında, iş gücüne katılım oranında sınırlı bir artış görülürken, işsizlik oranı %8,6’ya geriledi. Cari işlemler dengesinde ise ağustos ayında 4,3 milyar dolar fazla verildiği açıklandı. Ayrıca, yıllıklandırılmış cari açık 11,3 milyar dolara geriledi. Hizmetler dengesi ise güçlü bir seyir izlemeye devam etti.

Rezervler ve Dış Ticaret

Merkez Bankası'nın brüt rezervlerinin 11 Ekim itibarıyla 157,39 milyar dolara yükseldiği, 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) ise 267 baz puana çıktığı aktarıldı. Altın ithalatı yıllıklandırılmış olarak 16,8 milyar dolara gerilerken, eylül ayı dış ticaret verileri ithalatın ılımlı bir artış gösterdiğine işaret etti.

İç Talep ve Sanayi Üretimi

İç talebin yavaşlamasının enflasyondaki düşüşe destek sağlayabileceği ifade edilirken, sanayi üretim endeksinin çeyreklik bazda %1,5 oranında azaldığı belirtildi. Ayrıca, imalat sanayi kapasite kullanım oranı üçüncü çeyrekte düşüş kaydetti.

Yeditepe Üniversitesinden yapay zekanın ayrımcılıktaki rolüne ilişkin değerlendirme Yeditepe Üniversitesinden yapay zekanın ayrımcılıktaki rolüne ilişkin değerlendirme

Editör: Ersin ŞİMŞEK