Küresel iş dünyası, 2024'te işletmeleri tehdit eden en büyük iki sorun olarak "nitelikli iş gücü eksikliği" ve "enflasyonu" gösteriyor. Yapılan araştırmalar, şirketlerin giderek azalan iş gücü havuzundan nitelikli eleman bulmakta zorlandığını ve bunun üretkenliği olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Özellikle yaşlanan nüfus ve iş gücüne katılım oranlarının düşmesi, birçok ekonomide iş gücü krizine neden oluyor. İş dünyası liderleri, bu sorunun sadece bugünü değil, gelecekteki büyümeyi de tehdit ettiğini belirtiyor.

Bu sorunlarla birlikte, küresel enflasyon da işletmeleri zorluyor. Tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, artan lojistik maliyetleri ve yükselen tüketici talepleri enflasyonist baskıları artırıyor. Aynı zamanda, iş gücü eksikliği nedeniyle ücretlerin yükseltilmesi de maliyetleri artırarak enflasyonu körüklüyor. Şirketler, hem nitelikli eleman bulma hem de artan maliyetlerle başa çıkmak için yeni stratejiler geliştirmek zorunda.

BYD Türkiye'de üst düzey atama gerçekleşti BYD Türkiye'de üst düzey atama gerçekleşti

Uzmanlar, bu iki büyük sorunun çözülmesinin uzun vadede küresel ekonomik istikrar için hayati olduğunu vurguluyor. Hükümetler ve özel sektör, iş gücü eksikliğini aşmak için daha kapsayıcı iş politikaları geliştirmeye ve enflasyonla mücadele etmeye odaklanıyor.

Editör: Şeyma Kundakcı