Rapora göre, Türkiye genelinde iş kazaları ve iş cinayetleri hâlâ büyük bir sorun olarak devam ediyor. Haziran ayında en az 159 işçi hayatını kaybederken, 2023 yılının ilk altı ayında ise en az 889 işçi yaşamını yitirdi.
Raporda iş cinayetlerinin nedenlerine de değinildi. Haziran ayında en çok işçi kaybının trafik kazaları nedeniyle olduğu belirtilirken, servis kazaları, ezilmeler, göçükler, yüksekten düşmeler, elektrik çarpmaları gibi diğer nedenler de raporda yer aldı. İş cinayetlerinde yaşanan bu trajik olayların önüne geçmek için daha etkili önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
İSİG Meclisi'nin raporuna göre, yaşanan iş cinayetlerinin yaş gruplarına dağılımı şu şekilde gerçekleşti: 14 yaş ve altı 5 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 4 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 28 işçi, 30-49 yaş arası 64 işçi, 50-64 yaş arası 40 işçi, 65 yaş ve üstü 4 işçi ve yaşları bilinmeyen 14 işçi hayatını kaybetti.
Raporda, ölümlerin en yoğun yaşandığı iller sıralandı. İstanbul, Ankara, Manisa, Antalya, Bursa, Samsun gibi illerde iş cinayetlerinin önemli ölçüde artış gösterdiği görüldü. Bunun yanı sıra yurtdışında da kısa vadeli çalışmalar için giden işçilerin bulunduğu ülkelerde de iş cinayetleri tespit edildi.
Haziran ayında 55 şehirde ve yurtdışında dört ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti tespit etmiş durumdayız: 20 ölüm İstanbul'da; 10 ölüm Ankara'da; 8 ölüm Manisa'da; 6'şar ölüm Antalya, Bursa ve Samsun'da; 5'er ölüm Adana, Denizli, Gaziantep ve Kocaeli'nde; 4'er ölüm Kayseri, Mersin ve Zonguldak'ta; 3'er ölüm Adıyaman, Bolu, Edime, Osmaniye, İzmir, Konya ve Muğla'da; 2'şer ölüm Balıkesir, Çorum, Düzce, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Yalova'da; 1 'er ölüm Ardahan, Aydın, Bilecik, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, İsparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kırklareli, Malatya, Mardin, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Şımak, Tekirdağ, Uşak, Van, ABD, Japonya, Özbekistan ve Polonya'da meydana geldi.
İş cinayetlerinin önlenmesi ve iş güvenliğinin sağlanması için daha fazla önem ve dikkat gerektiği belirtilirken, işçilerin güvenli çalışma koşullarına sahip olması ve işverenlerin gerekli tedbirleri alması konusunda hassasiyet gösterilmesi çağrısı yapıldı.
Türkiye'nin iş cinayetleriyle mücadele etmek ve işçilerin hayatını korumak için daha kapsamlı adımlar atması gerektiği vurgulanıyor.