Projeye ilişkin bilgilendirme toplantısında konuşmacı olarak Psikiyatri Bilimleri ve Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu, Viatris Türkiye & Rusya Bölge Başkanı Tayga Kaan Hilal, Viatris Türkiye Medikal İlişkiler Direktörü Gökhan Ateşoğlu ve Viatris Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Esin Eylem Sönmez yer aldı. Proje kapsamında, bireylerin ruh sağlığı konusunda ihtiyaç duydukları desteği rahatlıkla alabilmeleri için farkındalık yaratılması hedefleniyor.
Türkiye’deki Depresyon Vakalarının %60’ı Teşhis Edilmiyor
Psikiyatri Bilimleri ve Araştırmaları Derneği (PİBAD) Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu, depresyonun dünya genelinde artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Sosyo-ekonomik koşullar ve stres faktörleri bu artışı etkileyen başlıca unsurlar arasında” dedi. Dünya genelinde 280 milyon insanın depresyonla mücadele ettiğini belirten Prof. Dr. Karamustafalıoğlu, “Türkiye’de depresyon yaygınlığı %9 civarında ve vakaların %60’ı teşhis edilmemiş durumda” ifadelerini kullandı. Karamustafalıoğlu, toplumun ruh sağlığı konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
“Düşünen Adam” Projeye İlham Verdi
Viatris Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Esin Eylem Sönmez ise, projede ünlü “Düşünen Adam” heykelinin sembolik önemini anlattı. Sönmez, “Düşünen Adam heykeli, Türkiye’de depresyon gibi ruh sağlığı bozukluklarının sembolü olarak bilinir. Projemizde, bu heykeli ihtiyaç duyduğu profesyonel desteği alarak yeniden hayata dönen bir birey olarak düşündük. Projede ayrıca doğanın iyileştirici gücünü simgeleyen yeşil bir şemsiye figürü kullanıyoruz. Bu figür, olumsuz düşüncelerden korunmayı temsil ediyor” dedi.
“Bireyleri Güçlendirmeyi Hedefliyoruz”
Viatris Türkiye & Rusya Ülke Müdürü Tayga Kaan Hilal, “Hayata Varım” projesi ile depresyon hakkında farkındalığı artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Ruh sağlığı, genel esenliğimizin temel bir dayanağıdır. ‘Hayata Varım’ projesiyle bireylerin ihtiyaç duydukları desteği aramalarına cesaret vermeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. Hilal, projeyle toplumda ruh sağlığı bozukluklarına dair damgalamanın önüne geçerek depresyonla mücadele eden bireylerin yalnız hissetmemelerini sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
Toplantıda konuşmacılar, ruh sağlığı sorunlarına dair damgalama ile mücadele etmenin önemine değinirken, projede toplum genelinde ruh sağlığını güçlendirecek adımların atılacağının altını çizdiler.