CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Soru Önergesi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e 1 Ocak 2023 tarihi öncesi asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan ve borcu silinen kişi sayısına ilişkin bir soru önergesi verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu önergeyi yanıtladı.

Bakan Şimşek'in Yanıtı

Bakan Şimşek, 6.818.285 mükellefe ait toplam 4.020.616.614,70 TL tutarında borcun silindiğini belirtti. Bakan, 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un "Diğer Hükümler" başlıklı 10. maddesi kapsamında yapılan bu düzenlemenin, 31.12.2022 tarihinden önce olup 01.01.2023 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan borçları kapsadığını açıkladı.

İcra Dosya Sayısındaki Artış

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, borç silmenin icra dairelerindeki dosya sayısını düşürmeye yönelik bir uygulama olmasına rağmen, sorunun borç silmeyle ortadan kalkmadığını belirtti. Gürer, Türkiye genelinde icra dosya sayısındaki artışa dikkat çekerek, bu yıl içinde icra dairelerine sunulan dosya sayısının 4.937.971'e ulaştığını ifade etti. Gürer, “Son bir hafta içinde icra dosya sayısı 111.986 yeni dosya ile artmış durumda. Bu durum, Türkiye'de ekonomik krizin ve AKP iktidarının ekonomi politikalarının vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkilerinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Vatandaşların Borçlanma Durumu

Gürer, vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve bireysel kredi kartı borçlarındaki artışın sürdüğünü belirtti. 5 Temmuz haftasında 3 trilyon 265 milyar TL olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının, 12 Temmuz haftasında 31 milyar TL artış göstererek 3 trilyon 297 milyar TL'ye ulaştığını söyledi. Gürer, “Tüketici borçlarında kısa süre içinde önemli bir artış yaşandı ve hane halkının finansal yükü hızla büyüdüğü görülmektedir. AKP iktidarının ekonomi politikaları halkın refahını artırmak yerine, borç batağının daha da derinleşmesine neden olmaktadır.” diye konuştu.

Takipteki Borç Tutarı Artıyor

Gürer, bankalar tarafından takibe alınan borç tutarının yılın ilk haftasında 46 milyar 119 milyon TL iken, şu an 71 milyar 691 milyon TL'ye çıktığını belirtti. Gürer, özellikle emekli, işçi, çiftçi ve memurlardan oluşan büyük toplumsal grupların maaşlarına yapılan cüzi artışların yetersiz kaldığını ifade etti. Gürer, “Ekonomik krizin etkisiyle artan enflasyon, vatandaşların alım gücünü düşürmekte ve bireyleri borçlanmaya zorlamaktadır. Gelir-gider dengesinin bozulması, birçok vatandaşın borçlarını ödeyememesine ve icralık olmasına yol açmaktadır. Bu veriler, ülkenin ekonomik yönetimindeki zafiyetleri açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

Editör: Mustafa Düzenli