CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in tüm taşeronda kalan işçilerin ve belediye şirket işçilerinin kadro verilmesi için verdiği kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. AKP milletvekillerinin oylarıyla kanun teklifi gündeme alınmadı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kanun teklifi gerekçesinde, kamuda taşeronda kalan binlerce işçinin yaptıkları asıl işin kadrosuna alınması için verdiği kanun teklifinde yaptığı konuşmada, çalışma yaşamının sorunlarına da değindi. Taşeronda kalan tüm işçilerin kadroya alınmadığını isteyen Gürer, 1457 sayılı İş Kanunu’nun 2004 yılında değiştirildiğini belirtti. Adalet ve Kalkınma Partisi, güvencesiz çalışmayı, bunun yanında örgütlenmenin önündeki engelleri yarattı; yetmedi, taşeron uygulamasını getirdi. Taşeronla ilgili 2017 yılında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle bir düzenlemeye gidildi, ancak bu düzenlemeye rağmen çok sayıda çalışan taşeronda kaldı. Kamuda taşeron modern köleliktir; tamamı kadroya alınmalıdır. Taşeronda kalan arkadaşlarımızın tayin hakkı yok, özlük hakları verilmediği gibi, belediye şirket işçisi kadrosuna alınanların da hakları diğer arkadaşlara göre önemli ölçüde verilmedi. Tüm belediye işçileri belediye kadrosunda olmalı; yardımcı zabıtaların ve yardımcı itfaiye çalışanlarının da asıl işi yaptıkları için kadroları verilmelidir” dedi.

BİNLERCE TAŞERON VAR

Osmaniye Aile Hekimlerinden Yeni Yönetmeliğe Sert Tepki! Osmaniye Aile Hekimlerinden Yeni Yönetmeliğe Sert Tepki!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de farklı kurumlarda taşeronda kalan çok sayıda arkadaşımız olduğunu, ayrımsız bunların kadrolarının bir an önce verilmesi gerektiğini söyledi. Gürer: “PTT'de, TELEKOM'da, çağrı merkezinde, kamu bankası güvenliğinde, kiralık araç şoförü olarak kamuda çalışanlar, yemekhane çalışanları, sosyal tesis çalışanları, Karayolları ve Devlet Demiryollarında çalışanlar, hastane bilgi yönetim sistemi çalışanları, laboratuvar teknikerleri ve teknisyenleri, şehir hastanesi çalışanları, diş protez çalışanları, biyomedikal teknikerleri, aile sağlığı merkezi çalışanları, radyoloji ve görüntüleme merkezi çalışanları, fizyoterapistler, biyologlar, İLBANK çalışanları, Türkiye Petrollerinde çalışanlar, Karayolları müşavirliğinde çalışanlar, çadır kent bakım çalışanları, üniversiteli işçiler, kamuda taşeron işçi sayılan mühendisler, Orman, Devlet Su İşleri, Doğa Koruma, TİGEM ve şeker fabrikası çalışanları yaptıkları asıl işin kadrosuna mutlak surette alınmalıdır. İl özel idaresinde ve belediyedeki geçici işçilere, mevsimlik işçilere kadro verilmeli, maaşları ekonomik koşullara göre düzenlenmeli, iş güvencesi olmayan kişilerin iş güvencesini sağlayacak çalışma yöntemleri geliştirilmelidir” dedi.

ESNAF PRİM GÜN SAYISI

Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda konuşmasında esnafların prim ödeme gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi sözü gerçekleştirilmelidir; emeklilerin en düşük maaşı asgari ücret olmalı; kadınların işe başlamadan önceki annelik sürecini borçlanarak emekli olmalarının yolu açılmalı; staj ve çıraklar işe başladığı gün emeklilik sigortası uygulamasına geçilmeli; emeklilikte adaleti arayanların, ki bir gününe on yedi yıl hakları gasbedilenlerin hakları verilmelidir” dedi. Çalışma yaşamının sorunlarını tek tek sıralayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Toplum yararı projesi adı altında proje elemanı gibi çalıştırılan emekçilerin hakları verilip kadroya alınmalı; PIKTES, milli eğitim, güvenlik çalışanlarının daimi değil, sürekli işçi kadrosuna alınmaları sağlanmalı ve bu vermiş olduğumuz teklifle modern köleliğin sona erdirileceği düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

EMEK EN YÜCE DEĞERDİR

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer: “Emek, en yüce değerdir. Çalışanların hakkını gasbederek toplumsal huzur sağlanamıyor, iş barışı bozuluyor” diye konuştu. Gürer: “Örgütlenmenin önündeki engeller nedeniyle işçilerin örgütlü olmasının yolu tıkandı. Neredeyse sendikalı, toplu sözleşme yapabilen işçi sayısı, toplam işçi sayısının içinde yüzde 1'lere kadar düştü. Bu emek sömürüsü doğru bir yol değildir; yöntem değildir; vicdan gerektiren düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor” dedi.

FERNAS İŞÇİLERİ SELAMLADI

Ömer Fethi Gürer: “Fernas işçileri Ankara'nın merkezinde açlık grevi yapıp haklarını arıyorlar. Bu insanların bu mücadelesine saygı duyup, iş güvenliği için başlattıkları örgütlü hareketlerinin değerlendirilmesi gerekirken, onlarla ilgili iktidarın kulağı tıkalı. Emekçiye karşı kulağı tıkalı olanların iktidarlarını sürdürebilme olasılıkları yoktur. Geçmişte bunların örnekleri var; işçinin, çiftçinin, esnafın, emeklinin, dar gelirlinin, engellinin haklarını vermeyen bir anlayışın mutlak suretle toplum tarafından yargılanacağı ve bunun da seçimlerde gereği yapılacağı unutulmamalıdır” diyor. “Kanun teklifimizin kabul edilmesini yüce Meclisten temenni ediyorum” dedi. Yoğun alkış alan konuşmanın ardından geçilen oylamada iktidar milletvekilleri oylarıyla kanun teklifinin gündeme alınması reddedildi.

Editör: Şeyma Kundakcı