AK Parti Milletvekili Çokal, Manavgat'ta kuvvetli yağıştan etkilenen vatandaşları ziyaret etti AK Parti Milletvekili Çokal, Manavgat'ta kuvvetli yağıştan etkilenen vatandaşları ziyaret etti

Güneş'te meydana gelen patlama, Dünya üzerine doğru hızla ilerleyen bir CME'yi tetikledi. Güneş patlaması, 31 Aralık'ta gerçekleşen X sınıfı bir patlamaydı, ve Dünya'ya yönelik etkileri kısa bir süre içinde hissedilebilir. Bu enerji, Dünya üzerine çarptığında en az 1000 kat daha güçlü olabilir. Bilim insanları, bu durumun iletişim altyapısını etkileyebilecek jeomanyetik fırtınalara neden olabileceğini belirtiyor. Güneşten gelen enerji, telefon, tablet, bilgisayar ve laptop şarjlarını etkileyebilir, bu nedenle hazırlıklı olunmalıdır.

Aralık 2019'dan bu yana devam eden güneş döngüsü içindeki en güçlü patlama olan bu olay, 2 Ocak Salı günü Dünya'yı çevreleyen manyetik alanı geçecek. Bu durum, iletişim ve güç altyapısında zayıf dalgalanmalara yol açabilir. Ayrıca, bu jeomanyetik fırtına, daha yüksek enlemlerde çarpıcı auroralara neden olabilir, bu da güzel ışık gösterilerine dönüşebilir.

NOAA 3514 adlı güneş lekesi grubundan kaynaklanan bu patlama, güneş döngüsü 25'in en güçlü parlamasıdır. Bu durum, 2023'te gözlemlenen en büyük patlamadır. Güneşten gelen enerji patlamalarının gücünü ölçen ölçekte, X sınıfı patlamalar en güçlüdür. Bu patlama, B sınıfı bir patlamadan en az 1000 kat daha güçlüdür.

Özellikle iletişim altyapısı ve elektrik şebekeleri üzerinde potansiyel etkiler yaratması beklenen bu duruma karşı hazırlıklı olmak önemlidir. Patlamanın kaynağı, NOAA 3514 ve 3536 adlı güneş lekesi gruplarıdır. Bu olay, güneşte meydana gelen diğer patlamalardan önemli ölçüde daha güçlüdür ve bilim dünyası bu durumu yakından takip etmektedir.