Prof. Dr. Kabaçam, kromo-magnifiye endoskopinin, karaciğer, pankreas, safra kesesi, mide, ince ve kalın bağırsak gibi organlarda meydana gelen tümöral, iltihabi ve prekanseröz hastalıkların erken safhalarda saptanmasını sağladığını söyledi. Kabaçam, “Bu yöntem sayesinde kanserli ve kansere dönüşme riski taşıyan hücreler çok erken evrede tespit ediliyor ve tedavi süreci hızlanıyor,” diye konuştu.

Kanser Riski Taşıyan Alanlar Erken Aşamada Ortaya Çıkıyor

Klasik endoskopi ve kolonoskopi yöntemlerine göre çok daha hassas bir görüntüleme imkanı sunan kromo-magnifiye endoskopisi, özellikle yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak gibi organlarda prekanseröz (kanser öncesi) lezyonları erkenden ortaya çıkarıyor. Prof. Dr. Kabaçam, kromo-magnifiye endoskopisinin kanserli hücreleri çok daha net bir şekilde tespit ettiğini ve bu sayede hastaların tedavi sürecine çok daha erken başlanabildiğini ifade etti.

50 Yaşından Sonra Tarama Önerisi

Türkiye’de son yapılan istatistiklere göre her 29 kişiden birinde kolon kanseri geliştiğini belirten Kabaçam, bu hastalıkların uzun yıllar içinde geliştiğini ve genellikle 10 yıl süren bir süreçten sonra fark edilebildiğini söyledi. Kabaçam, özellikle 50 yaşından sonra gaytada gizli kana bakılmasını önerdi. “Ailede kanser öyküsü bulunan, kilo kaybı, kansızlık, kanama, bulantı, kusma, yutma güçlüğü gibi şikayetleri olan kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor,” diyen Kabaçam, bu gibi risk faktörleri bulunan bireylerde endoskopi ve kolonoskopi gibi testlerin yapılmasının önemine dikkat çekti.

Düziçi’nin Eski Kaymakamı Kalp Krizi Geçirdi Düziçi’nin Eski Kaymakamı Kalp Krizi Geçirdi

Tümörler Artık Daha Erken Tespit Ediliyor

Prof. Dr. Kabaçam, kromo-magnifiye endoskopi sırasında, endoskop yardımıyla boyar madde kullanılarak, gastrointestinal sistemin mukoza yüzeyine püskürtülen boyaların, kanserli veya prekanseröz alanları daha net bir şekilde belirlemeye yardımcı olduğunu söyledi. Bu yöntem, normal endoskopiyle tespit edilemeyen tümör, polip ve lezyonları bile ortaya çıkarabiliyor. Ayrıca, yeni nesil cihazlardaki ışık dalga boyu değişiklikleri sayesinde lezyon tespiti de kolaylaşıyor. Kabaçam, “Tecrübeli ellerde bu yöntem, kanserin önlenmesi ve erken tedavi edilmesi açısından çok büyük bir avantaj sağlıyor,” dedi.

Kolon ve Mide Kanserlerinde Erken Müdahale Hayat Kurtarıyor

Günümüzde kolon ve mide kanserleri nedeniyle birçok hayat kaybedildiğini belirten Prof. Dr. Kabaçam, bu tür kanserlerde erken teşhisin yanı sıra önlemenin de mümkün olduğunu söyledi. Erken evrede tespit edilen kanserli veya prekanseröz dokuların, büyük ameliyatlara gerek kalmadan endoskopik yöntemlerle tedavi edilebileceğini belirten Kabaçam, böylece organ kaybının önüne geçilebileceğini ve hastaların hızlı bir şekilde normal hayatlarına dönebileceğini ifade etti. Ayrıca, bu yöntemle yapılan müdahalelerin, hastanın yaşam kalitesini koruyarak ömür boyu süren diyet gereksinimlerini ortadan kaldırabileceğini söyledi.

45 Yaş Üstü Bireyler İçin Tarama Önerisi

Prof. Dr. Kabaçam, Dünya Sağlık Örgütü ve Gastroenteroloji/Onkoloji Dernekleri’nin, 45 yaşını geçen her sağlıklı yetişkinin tarama programına alınmasını ve 10 yılda bir kromo-magnifiye endoskopi yapılmasını önerdiğini belirtti. Kabaçam, “Kolon kanseri gibi önlenebilir hastalıklar nedeniyle kaybedilen hayatların önüne geçmek için 45 yaş ve sonrasında herkese kolonoskopi ve endoskopi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz,” dedi.

Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, kromo-magnifiye endoskopi ile kanserin önlenmesi ve erken teşhisi konusunda önemli bir adım atıldığını, bu yöntemle organ kaybı ve büyük cerrahi müdahalelere gerek kalmadan kanser tedavisinin mümkün hale geldiğini sözlerine ekledi.

Editör: Sude Elif Sezen