Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karara göre, engelli bireylerin ÖTV’siz satın alabileceği araçların yerlilik oranı en az yüzde 40 olacak. Bu karar, hem ithal lüks araçların engelli araç statüsünde kullanılmasının önüne geçmeyi hem de yerli üretimi teşvik etmeyi hedefliyor.
Yerlilik Oranı Artırıldı
Meclis’te 26 Aralık 2024 tarihinde kabul edilen düzenleme, başlangıçta yüzde 20 yerlilik oranını öngörüyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı yetkisi kapsamında yapılan değişiklikle bu oran yüzde 40’a çıkarıldı. Yeni düzenleme, engellilere sunulan ÖTV’siz araç alımlarını yerli otomobil üretimine yönlendirecek.
10 Yıl Satış Kısıtlaması
Düzenleme, sadece yerlilik oranıyla sınırlı kalmıyor. Engelli araçlarının değiştirilme süresi de 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Bu değişiklikle birlikte alınan araç, 10 yıl boyunca satılamayacak. Yetkililer, bu önlemin, suistimallerin önüne geçmek ve sistemin daha adil bir şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla alındığını ifade ediyor.
Kimler ÖTV Muafiyetinden Yararlanabiliyor?
ÖTV muafiyetli araç alımından, yüzde 90 ve üzeri engel raporuna sahip vatandaşlar faydalanabiliyor. Bu kişiler için yaş sınırı bulunmazken, aracı engelli bireyin belirlediği kişiler de kullanabiliyor. Engelli bireylerin araç kullanamayacak durumda olması halinde aile bireylerine bu araçları kullanma hakkı tanınıyor.
Ayrıca, şehit eşleri ve çocukları, eş ve çocuk bulunmuyorsa anne veya baba, bir defaya mahsus ÖTV muafiyetinden yararlanabiliyor.
2025 Yılında Üst Limit Artırıldı
2025 yılı itibarıyla engelli araç alımı için uygulanan ÖTV muafiyeti üst limiti de yeniden değerlendi. 2024 yılında 1 milyon 561 bin 255 TL olan üst limit, yüzde 43,93’lük artışla 2 milyon 247 bin 114 TL’ye yükseltildi.
Yüzde 40 Yerlilik Şartına Uygun Araçlar
Engelli vatandaşların yeni düzenlemeye uygun araç modellerini seçebilmeleri için, yüzde 40 yerli üretim oranına sahip araçların bir listesi hazırlandı. Bu listede özellikle Türkiye’de üretilen araçlar yer alıyor. Yerli üretimin desteklenmesi adına vatandaşlar, Türkiye'nin otomobil markası Togg’un yanı sıra, diğer yerli otomobil üreticilerinin SUV ve sedan modellerini tercih edebilecek.
Hedef: Yerli Üretimin Desteklenmesi
Bu düzenlemeyle birlikte, ithal lüks araçların engelli araç statüsünde alınması engellenerek yerli üretime önemli bir destek sağlanması bekleniyor. Aynı zamanda bu değişikliğin, yerli otomobil pazarını hareketlendireceği ve engelli bireylerin daha uygun şartlarla araç sahibi olmalarına katkıda bulunacağı ifade ediliyor.
Engelli bireyler için ÖTV muafiyetiyle araç alımı sürecinde yeni düzenlemeler, hem ekonomik hem de sosyal açıdan dikkat çekerken, yerli üretime verilen önemi bir kez daha gözler önüne serdi.
HANGİ MODELLER ALINABİLECEK?
Fiat Egea Sedan, Cross, Cross Wagon
Togg T10X
Toyoya Corolla ve C-HR Renault Clio, Duster ve Megane
Hyundai i10, i20 ve Bayon