DSİ, tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. DSİ tarafından yürütülen çalışmaların ortak ve kritik noktasını baraj, gölet ve bent gibi depolama tesisleri oluşturur. Bu tesislerde biriktirilen suların israf edilmeden son kullanıcısına ulaştırılması için çaba sarf edilmektedir. DSİ, modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, sulamada otomasyon çalışmaları ve atık suların geri kazanımı gibi çalışmalarla su kaynaklarının verimli kullanımını hedeflemektedir.

Sulama

Modern Sulama Sistemlerinin Yaygınlaştırılması

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ülkemizde suyun en çok tarım sektöründe harcandığını belirterek, "Türkiye’de yıllık tüketilebilecek su potansiyeli 112 milyar metreküp olup, bunun 57 milyar metreküplük kısmı kullanılmaktadır. Bu suyun %77’si tarım sektöründe harcanmaktadır. Bu nedenle modern sulama sistemlerine geçiş hızlandırılmıştır. 2002’de %6 olan basınçlı-borulu sulama sistemleri oranı günümüzde %35’e yükselmiştir. Modern sulama yöntemleriyle %66 oranında su tasarrufu sağlanmaktadır," dedi.

Dsi̇ Yetkilileri Çatalan Barajı'nda İncelemelerde Bulundu (3)

Sulamada Otomasyon Çalışmaları

Genel Müdür Balta, "DSİ, 2016 yılından itibaren sulama otomasyonu çalışmalarına başlamıştır. Yapay zekâ destekli otomasyon ile toprak nem sensörleri, hava durumu istasyonları ve bitki ölçüm cihazları gibi sensörler sayesinde tarım arazilerindeki nem düzeyi, hava koşulları ve bitkilerin durumu gibi önemli veriler toplanmakta ve çiftçilere gerçek zamanlı sulama imkânı sunulmaktadır. Bu sistemlerle su kaynakları israf edilmeden kullanılmaktadır. Örneğin, Afyonkarahisar’da 3 bin 333 hektarlık İmamoğlu Sulaması ve 250 hektarlık Seyitler Sulaması projelerinde bu otomasyon sistemleri uygulanmıştır," dedi.

Mehmet Aki̇f Balta Dsi̇ Genel Müdürü (Genel)1

Atıksu Arıtımı ve Geri Kazanım

2011’de DSİ’nin Kuruluş Kanununa eklenen hüküm ile atık su arıtımı ve geri kazanım çalışmalarına hız verilmiştir. Bu çerçevede hizmete alınan 24 adet evsel atık su arıtma tesisi ile günlük 322 milyon metreküp atık su arıtılarak tarımsal sulamada kullanılabilecek kalitede su sağlanmaktadır. Afyonkarahisar Evsel Atıksu Arıtma Tesisi, arıtılan günlük 44 bin metreküp su ile 9 bin 50 dekar araziyi sulamaktadır.

Mehmet Aki̇f Balta Dsi̇ Genel Müdürü (2)

Vatandaşlarımız İçin Su Tasarrufunun Farklı Yolları

Genel Müdür Balta, su tasarrufu konusunda vatandaşların katılımının önemli olduğunu vurgulayarak, "Gıda israfını azaltmak, elektrik tasarrufu yapmak, su kaynaklarımızı kirletmemek, sanal su tüketimini azaltmak ve ağaç dikmek gibi basit ama etkili yöntemlerle su israfını engelleyebiliriz," dedi. Gıda israfını azaltmanın, tarım sektöründe su tüketimini düşüreceğini, elektrik tasarrufunun ise enerji sektöründe su kullanımını azaltacağını belirtti. Ayrıca, evsel atık yağları, eski ilaçları ve kimyasal maddeleri lavabo ve tuvaletlere dökmeyerek su kaynaklarının korunabileceğini ifade etti. Son olarak, ağaç dikmenin küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltarak su kaynaklarının korunmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Editör: Mustafa Düzenli