Bu yıl ilk kez açılan yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarıyla ilgili bölümler de tercihler arasında yer alacak. İşte 2024-YKS tercihleri hakkında bilmeniz gerekenler:
1. Adaylar Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edecek?
Adayların ilgi ve yeteneklerine göre, iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları önemli. Tercih listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri ilk sıralara yazmaları, sıralamalarına yakın olan programları da göz önünde bulundurmaları gerekiyor.
2. Depremzede, 34 Yaş Üstü Kadın, Şehit ve Gazi Yakınları İçin Kılavuzda Neler Var?
6 Şubat depremlerinden etkilenen adaylar için özel kontenjanlar ayrıldı. Depremzede adaylar, 34 yaşını tamamlamış kadınlar, şehit ve gazi yakınları merkezi yerleştirmeyle en üst tercihlerine yerleştirilecek. Kontenjanların sınırlı olduğu unutulmamalı.
3. YKS Tercihleri Sıralamaya Göre mi Puanla mı Yapılmalı?
Adaylar tercihlerinde puan yerine sıralamalarına göre hareket etmeli. Geçen yılın sıralamaları önemli bir referans noktası olmalı. Adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek.
4. Başarı Sıralaması Uygulaması Devam Edecek mi?
Evet, tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programları için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu bu yıl da devam edecek.
5. Bu Yıl İlk Kez Açılacak Bölümler Var mı?
Yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında yeni lisans ve ön lisans programları açıldı. Örneğin, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde Veri Bilimi ve Analitiği, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde Robotik ve Yapay Zeka gibi bölümler tercih edilebilecek.
6. Lisans Programları Tablolarındaki "TYÇ" Ne Anlama Geliyor?
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu, diplomaların yurt dışında tanınmasını ve istihdam imkanlarının artırılmasını sağlıyor. Bu yıl kılavuzda ilk kez yer alıyor.
7. YKS Tercihleri İçin Danışmanlık Nasıl Alınır?
Milli Eğitim Bakanlığı, rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla tercih danışmanlığı hizmeti sunacak. Ayrıca, üniversiteler tercih fuarları düzenleyecek.
8. Üniversite Kayıtları Ne Zaman Yapılacak?
YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar, 19-23 Ağustos'ta kayıt işlemlerini yapacak. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos'ta alınacak.
9. İkinci Öğretim Programları Yer Alıyor mu?
Bu yıl kılavuzda devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına kontenjan tanımlanmadı. Kapatılan programların kontenjanları yeni programlara aktarıldı.
10. Ek Yerleştirme Nasıl Yapılacak?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir programa yerleşen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
ÖSYM, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu yayımladı. Adayların tercihlerden önce kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM duyurularını takip etmeleri gerekiyor. Tercihler 25 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde yapılacak.