CHP’li Gürer: "Engelli Sağlık Personeli Atama Bekliyor"

CHP Genel Başkanı Özel, Antalya'da turizm sektör temsilcileriyle buluştu: CHP Genel Başkanı Özel, Antalya'da turizm sektör temsilcileriyle buluştu:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in engelli sağlık personeli istihdamına yönelik yazılı soru önergesine Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yanıt geldi. Bakan Memişoğlu, 2024 yılı itibarıyla toplam 16.918 engelli memurun görevde olduğunu belirtti. Gürer ise bu sayının yasal zorunluluk olan %3'lük engelli istihdamı kotasını karşıladığını, ancak engelli sağlık personeli için bu oranın %6’ya çıkarılması gerektiğini vurguladı. Engelli bireylerin işgücü piyasasında daha etkin yer alabilmesi için yeni politikaların geliştirilmesinin önemine de dikkat çekti.

Gürer'in Soru Önergesi

CHP'li Gürer, engelli sağlık personeli istihdamına dair şu soruları Sağlık Bakanı’na yöneltti:

  • Bakanlığınız tarafından atanan engelli sağlık personeli sayısı nedir?
  • 2018 yılından bu yana atanan engelli sağlık personeli sayısı kaçtır?
  • 2024 yılı için planlanan engelli sağlık personeli ataması nedir?
  • Bakanlık bünyesindeki engelli çalışan sayısı nedir?
  • EKPSS dışında İŞKUR ya da kurayla alınan engelli temizlik, güvenlik personelleri de %3'lük kontenjana dahil edilmekte midir?

Ömer Fethi Gürer2Bakanlıktan Yanıt

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 53. maddesine dayanarak, kurumların %3 oranında engelli personel çalıştırma zorunluluğu olduğunu hatırlattı. Bakan Memişoğlu, Temmuz 2024 itibarıyla Bakanlık bünyesinde 16.918 engelli memurun görev yaptığını ifade etti.

Gürer’den Eleştiri: “Atamalar Artmalı”

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Bakanın açıklamasının engelli sağlık personeli istihdamına dair net bir yol haritası sunmadığını belirterek, “16.918 sayısı yalnızca yasal yükümlülüğün karşılanmasıdır. Ancak engelli bireylerin çalışma hayatına katılımı için daha geniş kapsamlı ve yenilikçi politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, atama süreçlerinin hızlandırılması, engelli bireylerin topluma entegrasyonu açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

Editör: Şeyma Kundakcı